Hlavní obsah

Podle svědka Lambert Krejčíř žije, zmizel v zahraničí

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Českotěšínský podnikatel Lambert Krejčíř nebyl před pěti letech unesen a nezemřel. Žije pod jinou identitou v zahraničí. To tvrdí svědek, který se přihlásil Právu. S ohledem na jeho bezpečnost nebude zveřejněno jeho jméno.

Článek

"Pan Lambert Krejčíř žije pod jinou identitou mimo území ČR. Tuto skutečnost jsem Policii ČR sdělil již 14.7.2005 a v listopadu 2005. Tato skutečnost byla ověřena v dané zemi pracovníkem naší společnosti. Jméno země a název města bylo, jak je výše uvedeno, policii sděleno," napsal v dopise svědek, který o sobě uvedl, že pracoval jako bezpečnostní poradce zahraniční společnosti zabývající se bezpečnostním poradenstvím. Zemi a město prý zatím z "taktických důvodů" Právu nesdělí.

Adresáty uvedených informací měli být podle svědka policisté v Brně a na Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Co s údaji podnikli, se neví. Podle informací Práva se věcí zabývá Inspekce ministra vnitra (IMV).

"Nemohu to potvrdit ani vyvrátit. Nemohu se k tomu nyní vyjádřit," odpověděl včera na dotazy Práva šéf pražského odboru vyšetřování Michal Zachystal, jehož odbor tvoří vyšetřující žalobci. Právě podle jejich pokynů důstojníci IMV vedou trestní řízení.

Prý znali i trasu útěku Radovana Krejčíře

Svědek sdělil Právu další informace, které nevrhají dobré světlo na činnost některých policistů a žalobců. Například o útěku Radovana Krejčíře. I o něj se zmíněná zahraniční společnost zajímala. Díky tomu podle svědka české orgány dostaly přesné informace o směru útěku.

"Včetně i informace z 18. 6. 2005 a 22. 6. 2005 kam R. Krejčíř směřuje po svém útěku, jak financuje svůj útěk a kdy pravděpodobně dorazí do Dubaje. Tyto skutečnosti jsem jako ředitel jedné divize (zahraniční) společnosti osobně a prostřednictvím našeho právního zástupce v období od 23. 6. 2005 do 28. 7. 2005 několikrát sdělil Policii ČR, Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Nestalo se však nic... Policie ČR nijak až do 23. 9. 2005 nereagovala," uvádí svědek v písemném sdělení Právu.

Advokát vyslýchán jako svědek

Advokát Julius Kramarič jako obhájce Jaroslava Starky, obviněného z organizace únosu Lamberta Krejčíře, na dotazy Práva odpověděl, že mu jsou některé z informací svědka Práva známy. Verzi dobrovolného zmizení podle Kramariče nabízí i fakt, že škodovka Lamberta Krejčíře byla nalezena řádně zaparkovaná.

"Tak, aby nepřekážela dopravnímu provozu. Byla navíc uzamčena proti krádeži... A poslední stopa skončila na nádraží, odkud jezdí vlaky do Paříže a do Ženevy," poznamenal. "Osobně jsem v uvedené věci, o které mluví i svědek Práva, podal podnět k prošetření na IMV," řekl. Dále uvedl, že včera byl Starka opět vyslýchán. K výslechu byl předvolán i Kramarič.

"Byl jsem vyslýchán jako svědek ve věci tiskové konference, kterou jsme s mým mandantem uspořádali 21. března. Odmítl jsem vypovídat. Obhájcem Jaroslava Straky zůstávám nadále. Mého klienta se dotazovali na totéž a ptali se navíc snad už podesáté, kolikrát se osobně viděl či sešel s Lambertem Krejčířem. Po výslechu nás policisté oba propustili," řekl Kramarič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám