Hlavní obsah

Pod falešným jménem se vyhýbal vězení, ale trest mu nehrozí

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Nejdříve se policistům snažil utéci. Když ho chytili, tvrdil, že je někdo jiný. Nakonec Jaroslav Sloboda letos v únoru putoval rovnou do vězení, kam ho před třemi lety poslal jako uprchlého sokolovský okresní soud.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Sedmapadesátiletému muži, který se skrýval pod falešným jménem na Klatovsku, však žádný postih za vyhýbání se kriminálu nehrozí. Uspěl totiž s obhajobou, že o svém odsouzení vůbec nevěděl, stejně jako o tom, že má nastoupit trest. A strážci zákona jej za maření výkonu úředního rozhodnutí nakonec ani neobvinili.

„Nebylo mu doručeno rozhodnutí o nástupu do výkonu trestu odnětí svobody,“ řekla klatovská policistka Dana Ladmanová. Podle zjištění Práva v případech, kdy se vede trestní řízení proti uprchlému, dostává za něho všechna úřední rozhodnutí včetně rozsudku státem určený advokát. Ten ani nemusí vědět, kde se jeho klient nachází.

Měli ho rádi, byl obětavý

Sloboda se zabydlel jako Josef Bilka v malé vesničce Čejkovy loni v červnu. Pronajal si tam dům, kde bydlel s přítelkyní. Místním přirostl k srdci pro svou obětavost. Nebýt hádky s partnerkou, při níž mu ujely nervy a dal jí pár facek, žil by zřejmě v pošumavské vesničce utajeně dál.

Když na místo přijeli incident vyšetřit policisté, dal se na útěk. „Jakmile spatřil hlídku, přeskočil kamennou zídku na dvoře a běžel na sousední pozemek. Krátce nato byl ale dopaden,“ popsala zákrok Ladmanová s tím, že muž neměl u sebe žádný doklad totožnosti. „Zjistili jsme, že používal cizí identitu,“ dodala Ladmanová.

Neplatil alimenty

Sloboda bydlel v domě na návsi. Pronajal mu ho místní farmář Pavel Pánek. „To víte, že mě to překvapilo. Ten chlapík ale na mě působil seriózním dojmem. Choval se slušně, platil nájem, a když jsem se čas od času u něho zastavil, uvařil kafe a popovídali jsme si. Měl tam i docela uklizeno,“ řekl Právu Pánek.

Až od policie se dozvěděl, co byl nájemník ve skutečnosti zač. „Já jsem ho vídával, jak běhal po vsi v montérkách. Víc jsem se o něj nezajímal,“ uzavřel Pánek. Sloboda byl odsouzen za neplacení alimentů a dostal za to rok nepodmíněně. Podle místopředsedy Okresního soudu v Sokolově Radoslava Krůška už samotné trestní řízení bylo vedeno jako proti uprchlému.

„Později jsme vydali příkaz k dodání do výkonu trestu, pak následoval evropský zatýkací rozkaz, který byl později rozšířen i na státy mimo Evropu,“ sdělil Krůšek. Upozornil na to, že ne každý, kdo nenastoupí do výkonu trestu, je vždycky stoprocentně odsouzen za maření úředního rozhodnutí.

Soudce: Bezdůvodně měnit identitu je zvláštní

„Může se stát, že ten člověk dlouhodobě zdržuje mimo území České republiky a ani neví, že je proti němu vedeno trestní stíhání. To ale nemění nic na tom, že musí být dodán do výkonu trestu, ale už nebude stíhán za to, že tam sám nenastoupil,“ řekl Krůšek.

Jako opak ale předestřel situaci, kdy člověk ví, že je trestně stíhaný, zná důkazní situaci, počítá s nepodmíněným trestem odnětí svobody a pak se začne vyhýbat nástupu trestu. „V těchto případech je třeba důsledně posuzovat subjektivní stránku, zda to ten dotyčný činí cíleně,“ reagoval soudce.

Procesní postup policie po zadržení Slobody ale komentovat nechtěl. „Neznám detaily, je ale velice zvláštní, aby člověk jen tak bezdůvodně měnil identitu,“ dodal Krůšek.

Výběr článků

Načítám