Hlavní obsah

Pochybné obchody s vínem za 10 milionů: Daňová kobra obvinila 14 lidí

Právo, Jiří Růžička
Zlín

Zlínští kriminalisté obvinili 14 lidí a 11 firem z krácení daně při obchodu s vínem. Na případu pracoval útvar daňové Kobry, podle vyšetřovatelů vznikla při podvodech škoda za téměř 10 milionů korun.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím tým Kobra

Logo vyšetřovacího týmu daňové kobry.

Článek

„Policisté z hospodářské kriminálky zahájili trestní stíhání 14 fyzických a 11 právnických osob pro podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Škoda, kterou obvinění krácením daní způsobili, dosahuje téměř 10 milionů korun,“ sdělila v pátek mluvčí policie Lenka Javorková.

Případem se podle ní začali na podzim roku 2016 zabývat celníci a policisté na základě podnětu zlínského finančního úřadu.

Trestní stíhání se týká devíti mužů a pěti žen, obviněné firmy jsou z Prahy, Uherského Hradiště, Zlína a Brna. Hlavním organizátorem byl podle mluvčí pětačtyřicetiletý muž z Uherskohradišťska, který na základě plných mocí ovládal společnosti, jejichž jménem byly vystavovány fiktivní faktury na nákup zboží a služeb týkajících se především obchodování s vínem.

Jeho pravou rukou byla podle spisu devětatřicetiletá účetní, která prováděla na základě jeho pokynů účetní agendu. „Prověřování ukázalo, že pětačtyřicetiletý muž nikdy žádné víno nenakupoval a nemohl je tedy ani dodávat. Přitom od počátku roku 2016 do poloviny roku 2017 měl fiktivně dodat přes milion litrů vína. Za uvedené období hlavní aktéři způsobili škodu krácením daní za téměř 10 milionů korun,“ informovala Javorková.

Detektivové daňové kobry provedli dvanáct domovních prohlídek, při kterých byla zajištěna výpočetní technika, účetní doklady a finanční prostředky ve výši asi čtyři miliony korun. „Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě a hrozí jim, v závislosti na rozsahu páchané trestné činnosti, tresty v rozmezí od dvou do deseti let odnětí svobody,“ dodala Javorková.

Reklama

Výběr článků

Načítám