Hlavní obsah

Po tornádu ukradl hasičům na Hodonínsku elektrocentrálu, dostal tři roky natvrdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulo jen pár dnů po ničivém tornádu, které na konci června 2021 zasáhlo několik obcí na jihu Moravy. Zatímco do zdevastovaných vesnic mířila nezištná pomoc dobrovolníků i dárců, dvaadvacetiletý Dominik Dlabal se neštítil krást. Na skládce odpadu a suti z poničených domů u obce Lužice ukradl hasičskou elektrocentrálu. Brněnský krajský soud mu za krádež v úterý potvrdil tři roky vězení.

Dominik Dlabal přichází k souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Mladého, ale už notně protřelého kriminálníka potrestal již prvoinstanční soud, před kterým mladý recidivista prohlásil vinu, ovšem uložený trest za vícero krádeží včetně zmíněné elektrocentrály, kterou hasiči používali pro výrobu energie osvětlovacího balonu nad skládkou, se mu zdál příliš přísný, a proto podal odvolání.

Trestní sazbu muži zvýšil fakt, že krádeže se dopustil v době vyhlášeného stavu nebezpečí.

„Po spáchání trestné činnosti můj klient přehodnotil své priority, svého jednání velmi lituje a už se trestné činnosti nebude dopouštět,“ horovala před odvolacím Krajským soudem v Brně za nižší trest mladíkova advokátka.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Dominik Dlabal přichází k soudu

Naopak státní zastupitelství chtělo pro Dlabala přísnější trest. „Hrozilo mu až osm let, uložený trest je nepřiměřeně mírný, soud by mu měl uložit aspoň čtyři roky,“ prohlásila při jednání státní zástupkyně.

Senát v čele s Lenkou Králíkovou ale nakonec došel k závěru, že trest nebude zvyšovat ani snižovat.

Soudci připomněli, že muž prohlásil svou vinu, takže těžko může v odvolání s vinou polemizovat. „To je, jako kdyby se vzdal odvolání a pak se začal odvolávat,“ řekla soudkyně Králíková.

„Skutku se skutečně dopustil dne 5. července 2021 u obce Lužice, kde byla uložena na skládce ona elektrocentrála. Trest při spodní hranici trestní sazby odpovídá osobě obžalovaného i okolnostem skutku a nemáme za to, že by byl nepřiměřeně mírný,“ zakončila soudkyně.

Záběry z dronu ukazují, jak se změnily obce zasažené tornádem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám