Hlavní obsah

Po 11. září vyhrožoval otrávením vody, dostal podmínku

ČTK, Pavel Peňás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

S podmínkou odešel od chebského soudu 36letý Josef Sazama, který podle rozsudku zavolal dva dny po teroristických útocích na Světové obchodní centrum v New Yorku do České televize a na ministerstvo vnitra a oznámil, že otrávil zdroje pitné vody v ČR.

Foto: Pavel Mužík

Hřiště Český Krumlov

Článek

Soudní senát mu za to udělil trest třináct měsíců s podmíněným odkladem na tři roky. Zároveň mu po dobu, kdy bude v podmínce, zakázal pití alkoholických nápojů. Pokud by nařízení soudu porušil, mohlo by to pro něj znamenat, že si trest odsedí ve vězení.

Odvolával se na epilepsii

Sazama podle verdiktu zavolal ze svého mobilu 13. září 2001. Zatímco v České televizi jeho hovor nahrávali, na ministerstvu vnitra se tak nestalo. Právě páska s jeho hlasem později sloužila jako jeden z důkazů, svědčících pro jeho vinu. Vodohospodáři a záchranáři celou noc kontrolovali vodu v přehradách, nádržích a rozvodné síti v celé zemi. Škoda, kterou obžalovaný způsobil, nebyla podle žalobce vyčíslena.

Policie Sazamu lapila o den později, když zjistila číslo, ze kterého volal. Obžalovaný se během procesu hájil tím, že měl v době telefonátu výpadek paměti, který způsobila epilepsie. Znalci jeho tvrzení sice nevyloučili, označili je však za nepravděpodobné.

Státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu na odvolání, rozsudek proto zatím není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám