Hlavní obsah

Plzeňský policista se ukájel na veřejnosti, dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Je to člověk s poruchou osobnosti a trpící sexuální deviací. Tak označili psychiatři Romana Šourala, který v roce 2008 nastoupil k policii a kterého v úterý plzeňský soud potrestal za střelbu po sousedovi a onanování na veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvaatřicetiletý, dnes již bývalý strážmistr z oddělení doprovodu vlaků pořádkové jednotky Krajského policejního ředitelství, dostal třicetiměsíční trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na čtyři roky. Dále se podle rozsudku musí ještě podrobit sexuologicko psychiatrickému léčení.

Expolicista je ve vazbě, kam ho minulý týden poslal soud za to, že svědkům v tomto procesu vyhrožoval, že pokud nebudou vypovídat v jeho prospěch, tak je zabije.

Vyhlášení rozsudku se neúčastnil, po advokátovi vzkázal, že se necítí psychicky dobře.

Obnažoval se u Boleveckého rybníka

Šourala soud uznal vinným z trestných činů pokusu ublížení na zdraví, porušování domovní svobody, nebezpečného vyhrožování a výtržnictví. Porušení zákona se dopustil tím, že na podzim 2009 vnikl na pozemek souseda a vystřelil po něm ze vzduchové pušky, přičemž muže zasáhl do ruky, kterou si na poslední chvíli zakryl obličej.

Další jeho prohřešek následoval o několik měsíců později, kdy se na pláži Boleveckého rybníka v Plzni vysvlékl a mastruboval před náhodně vybranými dvěma ženami.

Ty v úterý soudu popsaly, co poslední zářijový den loňského roku s Šouralem zažily. „Kolem třetí hodiny odpoledne jsme s kamarádkou přišly k rybníku a sedly si na lavičku kousek od břehu. Po chvilce k nám přijel cyklista. Položil kolo na zem a asi tři metry před námi se začal svlékat. Zpočátku jsme si myslely, že se jde vykoupat. Jenže do vody nešel a místo toho se k nám otočil a začal si hladit penis až do ztopoření. Bylo nám to hodně nepříjemné, snažily jsme se ho ignorovat. Pokaždé, když někdo z lidí kolem prošel, okamžitě si lehl na břicho a dělal jakoby nic. Pak zase vstal a pokračoval v onanii, přičemž nás stále sledoval, jestli se na něho koukáme,“ uvedla svědkyně.

Psychiatr: Odsouzený inklinuje k nepřátelství

Asi po asi patnácti minutách ženy zavolaly policii. „Když uslyšel houkačku a zahlédl přijíždějící policejní auto, tak se rychle oblékl a odjel. Policistům jsme pak ukázaly, jakým směrem se dal, a šly zpátky kolem rybníka domů. Tam jsme na toho muže narazily znovu, ležel tam zase nahý. Okamžitě jsme přivolaly policisty a ti ho potom zadrželi,“ dodala svědkyně.

Podle psychiatra Vladimíra Šupiny trpí Šoural tendencí k exhibicionismu a těžko se dovede ovládat. „Má opakované tendence se na veřejnosti obnažovat. Proto jsem také doporučil ochrannou léčbu, byť jen ambulantní formou,“ prohlásil u soudu Šupina.

Podle něho má Šoural také paranoidní a schizoidní rysy. Inklinuje k nepřátelství, které se projevuje tím, že urputně bojuje za svá osobní práva. Proto jsou také vztahy se sousedy tak vyhrocené. Podal na ně téměř třicet oznámení například za špatné parkování či rušení nočního klidu.

Reklama

Výběr článků

Načítám