Hlavní obsah

Plyn v olomouckém Globu zasáhl 13 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Třináct lidí odvezla v neděli odpoledne záchranná služba do nemocnice z nákupního střediska Globus v Olomouci. Zákazníci a zaměstnanci zde byli zasaženi neznámým plynem, který u nich vyvolal pálení očí a dýchací problémy, Podezření na útok nervově-paralytickým plynem hasiči na místě neprokázali.

Foto: Vladan Jílek

Den města Studénky

Článek

Podle ministra vnitra Stanislava Grosse se v Olomouci asi jednalo o slzný plyn, který rozprášil neznámý pachatel. "Těžko se to dá nazvat teroristický útok v pravém slova smyslu,ale spíš to bohužel navazuje na atmosféru, která se tam v uplynulých dnech vytvořila," řekl novinářům. "Doufám, že to není reakce na tu atmosféru, která vyplynula po oznámení učiněném hejtmanem Březinou," dodal.

Před 18. hodinou dostal informaci, že bylo ambulantně ošetřeno 13 osob, dvě na lůžku, jeden leží na JIP. Jde zřejmě o astmatickou osobu, na kterou může mít plyn horší účinek. Na místo vyjel i Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Primátor Martin Tesařík prohlásil, že situaci má zcela pod kontrolou Integrační záchranný systém.

Jak informoval ředitel olomoucké územní záchranné služby Michael Fischer stav většiny zasažených, většinou zaměstnanců, není vážný. Supermakrket byl uzavřen, jeho interiér odvětrávají hasiči.

Neznámý plyn zamořil tu část Globu, ve které se prodává zahradní vybavení. Jak poznamenal Fischer, původní podezření na nervově-paralytický plyn hasiči na místě vyloučili. O jakou látku se jednalo, nyní zjišťují odborníci ve spolupráci s policií. "Podle mě se jednalo o nejapný žert," poznamenal Fischer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám