Hlavní obsah

Pitva ukáže, zda lékaři mohli zachránit rodičku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Teprve příští týden by mohla mít policie v ruce první výsledky pitvy 37leté ženy, která minulou neděli v havířovské nemocnici začala ihned po porodu svého čtvrtého dítěte silně krvácet. Po několika hodinách navzdory třiceti transfůzím zemřela.

Foto: Vratislav Konečný

Tradiční lotosový posez

Článek

Zatím ale podle odborníků nic nenasvědčuje tomu, že by personál nemocnice mohl udělat někde chybu, protože žena trpěla silnou poruchou srážlivosti krve, která se u ní dříve neprojevila.

Policie případ vyšetřuje jako podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti, protože u úmrtí rodiček je to standardní postup. "Nechali jsme si vypracovat znalecký posudek. Předběžné výsledky by mohly být do týdne, ale bude trvat asi až dva měsíce, než je dostaneme do ruky černé na bílém. Pak se teprve rozhodne o dalším postupu," řekl Právu zástupce karvinského policejního ředitele Miloš Poloczek.

Úmrtí matky prý nešlo zabránit

Jak jsme včera informovali, matka tří dětí porodila svého čtvrtého zdravého potomka v Havířově v neděli. Po vypuzení placenty začala silně krvácet a lékaři u ní zjistili takzvanou diseminovanou intravaskulární koagulopatii (DIC). Ředitel nemocnice Juraj Chomič Právu řekl, že zdravotníci v žádném případě neudělali chybu a postupovali v souladu s posledními poznatky lékařské vědy. Kvůli nesouhlasu rodiny se od včerejška personál nemocnice odmítá k okolnostem úmrtí rodičky vyjadřovat.

Podle odborníků se krev při poruše DIC nesráží v místech poranění, ale tam, kde by měla být srážlivost naopak blokovaná. "Porucha srážlivosti krve je děsivou můrou všech lékařů, protože nikdo z nás není všemocný. Jde o onemocnění, které se velmi těžko léčí. Komplikace mohou vzniknout u těžkých úrazů, popálenin, ale vzácně také u porodu.

Narození dítěte je sice přirozená záležitost, ale jisté riziko zde vždycky existuje," řekla Právu lékařka Krevního centra Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě Jana Zuchnická. Skutečnost, že zesnulá žena již dříve bez problémů porodila tři děti, ji vůbec nepřekvapuje. "Porucha srážlivosti krve se může u člověka projevit v kterémkoliv věku," dodala.

Havířovská nemocnice je plná problémů

Tragická událost se v Havířově odehrála v nejméně vhodnou dobu. Minulý týden totiž na nemocnici podalo ministerstvo zdravotnictví trestní oznámení kvůli loňskému úmrtí desetiměsíčního Zdeňka Fajfrlíka na infekčním oddělení. Chlapec zemřel v nemocnici na otravu krve a matka z jeho smrti viní tamní lékaře.

Jak již Právo informovalo, policie dříve zavinění lékařů neprokázala, ministerstvo však nyní po prošetření případu zjistilo, že na úmrtí dítěte přece jen může mít vliv nedodržení správného postupu při léčení. Vedení nemocnice i v tomto případě jakékoliv pochybení lékařů odmítá s poukazem na odborné posudky, které zavinění vyvracejí.

Loni navíc krajský úřad nařídil v havířovské nemocnici hloubkovou kontrolu, která zjistila velké nedostatky v hospodaření. Šlo o porušování pracovních smluv a uzavírání  nevýhodných nájemních smluv. Krajský úřad, který je zřizovatelem nemocnice, proto koncem minulého roku vyměnil v nemocnici ředitele.

V Havířově navíc nesmějí provádět mamografická vyšetření, protože nedostatky v nemocnici letos odhalila i kontrola ministerstva zdravotnictví. Nemocnice sice závady ihned odstranila, ministerská komise jí však povolení k vyšetření prsů dosud nechce pro ztrátu důvěry obnovit. "V současné době se ale pracuje na tom, aby ministerstvo své rozhodnutí změnilo," uvedl náměstek hejtmana Jiří Carbol (KDU-ČSL).

Dodal, že poslední událost je natolik mimořádná, že je třeba vyčkat na znalecký posudek. "Případ šeří Ústřední znalecká komise, sestavená ministerstvem, a zároveň policie. Než bude šetření u konce, nemůžeme k tomu zaujmout žádné stanovisko," dodal Carbol. V případě, že by z posudku vyplynulo zavinění lékařů, budou se tím zabývat orgány kraje. "Připadá mi ale nevhodné spekulovat, jaké by bylo v tomto případě stanovisko zastupitelstva," dodal Carbol.

Úmrtí při porodu jsou vzácná

Úmrtí matky v přímé souvislosti s porodem  je v současné době velmi vzácné, v celé České republice jde o necelých deset takových tragédií ročně. Jen v mizivém množství těchto případů se prokáže, že za úmrtí může lékař. Poslední takový případ se odehrál na Ostravsku například v roce 1998, kdy v bílovecké nemocnici upadla 25letá žena po porodu do kómatu, ze kterého se už neprobrala.

Po čtyřech letech zemřela. Policie zjistila, že při porodu někdo ženě vpravil do žíly látku, po které rodičce ochrnuly dýchací svaly. V této souvislosti policie obvinila z ublížení na zdraví z nedbalosti anesteziloga, který později dostal podmíněný trest.

Mnohem častější bývají při porodech úmrtí novorozenců. Nevyřešený dosud zůstává například případ z ostravské fakultní nemocnice, kdy žena v roce 1999 porodila dvojčata, z nichž jedno zemřelo. Gynekolog, který vedl porod, byl následně obviněn z ublížení na zdraví z nedbalosti, ale Okresní soud v Ostravě ho před několika týdny zprostil obžaloby. Státní zástupce se na místě odvolal a případem se má v nejbližší době znovu zabývat krajský soud.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám