Hlavní obsah

Piloty záchranářského vrtulníku při letu k těžce zraněnému osvítil laser. Viník dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabina se rozzářila zeleným světlem. Osvícení se opakovalo třikrát během půlminuty a vždy trvalo přibližně vteřinu. Museli jsme si zakrývat obličej. Tak popisovala policejním vyšetřovatelům dvojice pilotů záchranářského vrtulníku situaci při zásahu laserem během nočního přeletu Bezvěrovem na severním Plzeňsku loni v červenci.

Foto: Hasiči Karlovy Vary

Záchranářský vrtulník nakonec k dopravní nehodě u Kyselky doletěl bez problému.

Článek

Jak se později ukázalo, na armádní stroj Sokol vyslal paprsek z výkonného laserového ukazovátka Patrik Zapletal (37). Za zločin obecného ohrožení ho nyní Okresní soud Plzeň-sever potrestal tříletou podmínkou. Vyplývá to z pravomocného rozsudku, který mají Novinky k dispozici.

„Vydal lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví,“ konstatovala předsedkyně senátu Tereza Šmicová.

Vrtulník tehdy vyrazil ze základny v Líních do Kyselky na Karlovarsku k vážně zraněnému řidiči, který narazil osobním vozidlem do stromu. Když krátce po půlnoci prolétal Bezvěrovem v asi půlkilometrové výšce, Zapletal podle závěru soudu opakovaně posvítil laserem do jeho kabiny.

Mladíka oslňujícího laserem helikoptéru okamžitě zatkla policie

Koktejl

„V nočních hodinách, kdy jsou oči přivyklé na minimální světelné podmínky, mohlo při zasažení pilota dojít k jeho silnému oslnění, což by mu bránilo v dalším bezpečném řízení stroje,“ stojí ve vyjádření odborníka na optické přístroje zbraňových systémů. Podle státní zástupkyně si Zapletal musel být vědom toho, že svým jednáním může let ohrozit.

Když se pak vrtulník vracel zpět, ve stejném místě se laserový paprsek opět objevil na obloze. „Palubní technik proto vypnul poziční světla, aby osoba s laserem neviděla, kudy letíme,“ vypověděli piloti.

„Zasekl se mi vypínač“

Zapletal tvrdil, že na vrtulník nemířil úmyslně. O tom, že jej osvítil, se dozvěděl až při výslechu vojenskou policií. Uvedl, že procházel laserem po obloze, a když slyšel, jak nad ním prolétá vrtulník, snažil se zařízení vypnout. „To se mi podařilo asi až po 20 sekundách, neboť se mi zaseklo vypínací tlačítko,“ vysvětloval.

Podle státní zástupkyně šlo ale o účelovou obhajobu. „Ve snaze vyhnout se ozáření vrtulníku by bylo přirozené a účelné sklonit zařízení k zemi, tím spíše v situaci, kdy mělo být zaseklé jeho vypínání,“ vysvětlila žalobkyně.

Podle mluvčí letecké záchranky v Líních Jolany Číhové čelí piloti vrtulníku podobným situacím několikrát do roka. „Jsou na to vyškoleni a vědí, jak na to mají reagovat,“ dodala Číhová.

Piloty oslňoval laser, podívejte se na pohled z kokpitu

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám