Hlavní obsah

Pětiletého Jana Rokose jsem zadusil, aby netrpěl, řekl u soudu Grepl

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM
Aktualizováno

Ústecký krajský soud začal v pondělí projednávat jeden z nejotřesnějších případů vraždy v historii severočeské justice. Osmatřicetiletá Antonie Stašková a padesátiletý Pavel Grepl jsou obžalováni z vraždy pětiletého syna Staškové Jana Rokose. Motivem činu prý byla pomsta otci chlapce Romanu Rokosovi. Oběma obžalovaným hrozí až výjimečný trest.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Obžalovaní Pavel Grepl (uprostřed) a matka zavražděného chlapce Antonie Stašková (vzadu) jsou přiváděni do jednací síně Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Článek

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová u soudu řekla, že podle důkazů dvojice chlapce zavraždila 9. prosince loňského roku mezi obcemi Žďárek a Strážky na Ústecku, a to zvlášť trýznivým způsobem. „Chlapec po dvou bodných ranách naříkal, sténal a velmi trpěl, uvedla zástupkyně.

Matka se prý nejdřív syna pokusila zabít vpíchnutím vzduchu injekční stříkačkou do žil. Grepl ho zatím držel, aby se nebránil. Když se ukázalo, že injekce syna nezabila, matka ho údajně odvedla stranou a dvakrát ho bodla do hrudi nožem se 118 milimetrů dlouhou čepelí.

Chlapec prý ještě několik desítek minut žil, Grepl ho pak zadusil zakrytím nosu a úst. Podle své výpovědi chtěl chlapci zmírnit utrpení. Oběť pak vložili do předem připraveného hrobu, odkud ji několikrát vytáhli. Mrtvolu chlapce našli strážníci 28. prosince ve Zlatnících na Mostecku.

:. Před ústeckým krajským soudem v pondělí stanuli Antonie Stašková a Pavel Grepl, kteří jsou obžalováni z vraždy Jana Rokose.foto: Právo/Rudolf Prchal

Vykopal Honzíkovi tři hroby

Grepl se u soudu k činu přiznal. Na začátku svého výslechu řekl, že je mu vše líto, několikrát svoji výpověď přerušil pláčem. „Stašková vraždu hocha plánovala již od května loňského roku, kdy ho unesla a chtěla zabít i sebe,“ prohlásil Grepl, který postupně vykopal celkem tři jámy, jednu na Moravě a dvě u Ústí nad Labem, do kterých chtěla svého syna a sebe Stašková uložit.

Během výpovědi Grepl potvrdil tvrzení, která u soudu přednesla státní zástupkyně. Doznal se k tomu, že chlapce opravdu držel na klíně, když mu matka píchala vzduch do ruky. Tvrdí, že Stašková pak syna dvakrát bodla nožem, stál údajně dva metry daleko a nedokázal tomu zabránit.

U soudu řekl, že nožem, kterým hocha bodla, krájeli chleba, a to i po vraždě. Dodal, že zraněného chlapce chtěl odvézt do nemocnice, ale Stašková mu to nedovolila. Dodal, že ji miloval, po zatčení proto také zpočátku tvrdil, že chlapce bodl on. Nyní přiznal, že umírajícího chlapce udusil rukou.

:. Jan Rokos byl svěřen do péče otci, matka ho unesla, nyní je obviněna z jeho vraždy.

Udusil ho, aby se netrápil

„Udělal bych pro ni všechno, ale přiznat se za ní, to nemůžu s tím, že nechtěl jsem, aby se Honzík trápil, proto malého udusil.

Stašková tvrdí, že svého syna nožem nebodla. Řekla, že syna unesla, protože ho milovala a u jeho otce se mu nelíbilo. Vypověděla, že ho bodla stříkačkou, protože ji Grepl k tomu donutil, vše údajně byl jeho nápad a chtěl zabít i ji.

„Píchla jsem ho ale vedle," řekla s pláčem. K připravenému hrobu pak prý hocha dovedl její druh, kde ho bodl. Údajně slyšela jen křik, když doběhla na místo, viděla ho ležet na zemi. Dodala, že vraždě nedokázala zabránit.

Otec chlapce Roman Rokos, který jednání soudu sleduje, novinářům řekl, že doufá v co nejvyšší trest. Dodal, že dodnes nepochopil motiv vraždy. Jeho bývalá partnerka se mu podle svých slov snažila pomstít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám