Hlavní obsah

Podle ministerstva soud v případu Honzíka Rokose nepochybil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Okresní soud v Táboře postupoval v případu nezletilého Honzíka Rokose v souladu se zákonem. K tomuto závěru došel odbor dohledu ministerstva spravedlnosti.

Článek

Chlapce objevili policisté mrtvého, z vraždy obvinili jeho matku Antonii Staškovou a jejího druha. Soud svěřil v květnu chlapce otci Romanu Rokosovi, Stašková ale s dítětem ujela a od srpna s ním pobývala na neznámém místě.

Otec prý nežádal, aby byl u schůzek Honzíka se Staškovou, tvrdí ministerstvo

Chlapcův otec Roman Rokos poukazoval na to, že táborský soud při rozhodování o tom, za jakých okolností smí Stašková syna vídat, nevzal v potaz podezřelé okolnosti z její minulosti. V péči matky totiž již dříve údajně zemřela dvě batolata a další dítě jí bylo odebráno. Zatímco otec tvrdí, že chtěl, aby matka směla syna vídat pouze v jeho přítomnosti, soud rozhodl, že si ho Stašková může každý sudý víkend odvézt.

Pospíšil ale již dříve uvedl, že jeho úředníci záznam o otcově požadavku ve spisu nenašli.

"Při provedené analýze spisu nebyly zjištěny nedostatky v postupu soudu, pokud jde o plynulost řízení. Z podání účastníků řízení, z vyjádření orgánů sociálně právní ochrany dětí ani z výpovědí účastníků a svědků při řízení nijak nevyplynulo, že jednání matky a jejího druha by mohlo vést k situaci, která následně nastala," uvedla Kuncová.

Podle ní před rozhodnutím soudu o svěření do otcovy péče, ale i po něm se dítě stýkalo s matkou na základě dohody obou rodičů. Když poté matka dohodu nedodržela, byl její styk se synem upraven předběžným opatřením podle otcova návrhu.

Ministerstvo vyjádřilo účast 

Kauzu považuje ministerstvo za politováníhodnou a vyjádřilo Romanu Rokosovi účast.

Otec si také stěžoval na postup táborské policie. Ředitel jihočeské policie Radomír Heřman nedávno uvedl, že policisté předpisy neporušili, nicméně připustil, že při vyšetřování případu někteří policisté s otcem nedostatečně komunikovali a neprojevili dostatek empatie.

Stašková i její devětačtyřicetiletý přítel jsou ve vazbě. Hrozí jim až výjimečný trest. Pitva prokázala, že příčinou chlapcovy smrti byly dvě bodné rány do hrudi. Zaparkovaný automobil s tělem dítěte strážníci objevili při kontrole areálu bývalého kravína v Českých Zlatnících na Mostecku. Ve voze byli s chlapcem i oba později obvinění z jeho násilné smrti. Chlapce údajně zabila jeho matka už 9. prosince, s přítelem pak hledali vhodné místo, kde by se mrtvoly zbavili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám