Hlavní obsah

Památník cestovatele Holuba vykradl zloděj, škoda přesáhla milión

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holice

Památník cestovatele Emila Holuba v Holicích na Pardubicku v noci na sobotu vykradl neznámý zloděj. Podle předběžných odhadů způsobil škodu přes jeden milión korun.

Foto: René Chvalina, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Dovnitř se dostal po rozbití okna a ukradl některé ze zoologických exponátů a také tři vyznamenání. Je to pro nás velmi citelná ztráta,“ řekla Právu vedoucí Památníku Marcela Jeřábková.

Policie uvedla, že kromě řádů se z objektu ztratila lví kůže, jeden sloní kel a dva rohy nosorožce.

Jeřábková sdělila, že ukradené exponáty jsou na českém trhu legálně  neprodejné. „Pokud by je pachatel chtěl prodat, musel by se prokázat potvrzením o původu. Zřejmě šlo o krádež na objednávku pro někoho ze zahraničí,“ míní.

Emil Holub se narodil v Holicích roku 1847. Život zasvětil objevování krás afrického kontinentu a přiblížit je Evropanům, ať už přednáškami, výstavami nebo cestopisy.

Ze svých cest přivezl řadu přírodovědných a etnografických exponátů, z nichž některé jsou uloženy v holickém památníku. Ten byl otevřen roku 1966 a prohlédlo si jej bezmála 1,5 miliónu návštěvníků. Památník se nyní chystá na rozsáhlou rekonstrukci a má být znovu otevřen na jaře roku 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám