Hlavní obsah

Pacientka zemřela při plastické operaci. Soud potvrdil lékařce peněžitý trest a zákaz činnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze v úterý v odvolacím jednání potvrdil anestezioložce, která z nedbalosti způsobila smrt mladé ženy při plastické operaci prsou, peněžitý trest 756 tisíc korun a tříletý zákaz působit na její pozici. Pětapadesátiletá lékařka Michaela Hložková si nezkontrolovala nastavení alarmu na monitoru, nepřipojila pacientku na EKG a především špatně nastavila dýchací přístroj.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Anesteziologická lékařka Michaela Hložková u Obvodního soudu pro Prahu 1 (25. září 2023)

Článek

Lékařka podle soudu rovněž nekontrolovala dostatečně během operace ženiny životní funkce. K činu se přiznala.

Lékařka se u dovolacího soudu domáhala zrušení zákazu činnosti. Senát jí však nevyhověl. Jeho předseda Pavel Benda naopak uvedl, že se měl proti prvoinstančnímu verdiktu odvolat státní zástupce.

Podle odvolacího senátu by si lékařka zasloužila minimálně podmíněný trest vězení. „Nelze pominout skutečnost, že v tomto případě došlo k tolika pochybením, že je to opravdu překvapivé,“ prohlásil soudce.

Byla to profesní slepota. Lékařka dostala u soudu za smrt ženy při plastice prsou zákaz činnosti

Krimi

Podle Bendy navíc lékařka pouze nesmí působit v současné pozici, může ale vykonávat jiné úkony. Zákaz činnosti je podle něj i krátký. Vzhledem k následkům anestezioložčina jednání pak odvolací soud označil prvoinstanční verdikt za nepřiměřeně mírný.

„Nebyly splněny podmínky pro uložení pouze peněžitého trestu,“ uvedl předseda odvolacího senátu. Bez odvolání žalobce ale soud nemohl trest zpřísnit.

Tragická událost se stala v říjnu 2021 na pražské klinice Brandeis Clinic. Anestezioložka podle své výpovědi v den operace nezkontrolovala, zda má monitorovací přístroj zapnuté kontrolní mechanismy.

Byla zvyklá, že se nevypínají. Pacientčiny funkce při operaci sledovala, ale ne pečlivě.

Profesní slepota

Zápis dělala každých deset minut, přestože to měla činit v pětiminutových intervalech. Nevšimla si, že pacientce poklesla hodnota kyslíku v krvi na kritickou úroveň.

Lékařka u hlavního líčení uvedla, že až na konci operace zjistila, že něco není v pořádku. Dodala, že si všimla ženiných promodralých rtů. To, že nezareagovala dříve, označila za „profesní slepotu“. Přes resuscitaci a další úkony se pacientku nepodařilo zachránit.

V odvolání Hložková, která se v úterý k soudu nedostavila, poukazovala na svoji téměř třicetiletou praxi bez profesního pochybení.

Pacientčini příbuzní u hlavního líčení požadovali, aby jim lékařka zaplatila náhradu škody. Chtěli částky v rozmezí od 150 tisíc do dvou milionů. Soud je však odkázal na civilní řízení. Peníze podle něj bude nutné žádat po klinice, kde mladá žena operaci podstoupila.

V případu chlapce, který skončil v kómatu, potvrdil soud pardubické lékařce a sestře podmínky

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám