Hlavní obsah

Otrávený orel z Brd zmizel před příjezdem policistů. Ti hledají svědky

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedlice

Bez jednoho z důkazů se budou muset obejít policisté při vyšetřování hromadného úhynu divokých zvířat v chráněné krajinné oblasti Brdy (CHKO), u kterých je podezření na otravu jedovatou látkou karbofuran. Z místa nálezu totiž před jejich příjezdem zmizel orel mořský, který byl objeven jako první v pátek odpoledne.

Foto: Policie ČR

Nález uhynulých zvířat na Příbramsku

Článek

V sobotu pak kriminalisté našli v okolí dalších patnáct mrtvých zvířat, zejména dravých ptáků, jako je krkavec, káně nebo jestřáb.

„V pátek odpoledne přijali rožmitálští policisté oznámení o nálezu uhynulého orla mořského u obce Sedlice, který vykazoval známky otravy. Hlídka po příjezdu na místo již ale orla nenašla. Ze zajištěných stop na místě je zřejmé, že tam zvíře bylo,“ sdělila v pondělí policejní mluvčí Monika Schindlová.

Mrtvého orla objevila podle informací Práva náhodná kolemjdoucí. Oznámila to ochráncům přírody a přidala jeho fotky. Když tam později dorazili strážci z agentury ochrany přírody, nic nenašli.

Orly na Strakonicku otrávil rybníkář, tvrdí obžaloba

Krimi

Cestou k místu nálezu se ale v lese údajně míjeli s vozidlem typu pick-up. V této souvislosti policisté vyzvali veřejnost ke spolupráci při pátrání.

„Pokud někdo z občanů v pátek v době od 16 do 19 hodin zaznamenal v okolí uvedené obce pohyb osob nebo vozidla, ať se neváhá obrátit na příbramské policisty na telefon 724 128 090, nebo může zavolat na tísňovou linku 158,“ sdělila Schindlová.

V Brdech našli uhynulého orla a další zvířata, podezření je na otravu karbofuranem

Krimi

Policie podle ní případ vyšetřuje s ohledem na hned čtyři paragrafy trestního zákoníku - týrání zvířat, pytláctví, neoprávněné nakládání s chráněnými živočichy a nedovolené nakládání s jedy. Před soudem za tato provinění hrozí až pětileté vězení.

Nalezený orel měl podle zveřejněné fotografie z místa nálezu u zobáku pěnu a sevřené pařáty, což je podle ornitologů známka udušení. A právě karbofuran jako jedovatý neurotoxin způsobuje ochrnutí dýchacích cest a zvíře se po jeho pozření do několika minut udusí. Nebezpečný je i pro člověka.

.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám