Hlavní obsah

Muž z Kroměřížska chytil do klece jestřába. Pak po něm střílel

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž

Velkou nelibost k dravcům zřejmě chová muž z Kroměřížska. Na svém pozemku totiž instaloval klec s návnadou, do níž se mu v pondělí podařilo chytit samici jestřába. Dravce v kleci podle svědků následně postřelil. Případ vyšetřuje policie jako pytláctví.

Foto: Čtenář Novinek

Zraněný jestřáb v kleci

Článek

Incident se odehrál v jedné malé obci na Kroměřížsku a Novinkám ho popsal svědek, který si nepřál být jmenován. „Muž chová slepice a dravci mu je zřejmě lovili, proto se rozhodl nalíčit na ně past. Dříve jsem si toho nevšiml, takže nevím, zda tam už něco chytil. Poprvé jsem ho viděl v pondělí,“ uvedl.

Past, jak později zjistil, byla kovová klec s nastraženou mrtvou slepicí. V kleci byla berlička, kam si dravec sedne a klec se uzavře. „Včera jsem viděl, že ke kleci jde muž se vzduchovkou a střílí dravci na hlavu. Ptáka jen postřelil, a protože mě viděl, tak odešel. Zvíře tam nechal zraněné a já jsem přivolal policii,“ vylíčil svědek.

Vzácného orla na Litoměřicku kdosi postřelil, zvíře trpělo několik dní

Domácí

Spolu s policií o chvíli později přijeli také pracovníci záchranné stanice, kteří ptáka identifikovali jako samici chráněného jestřába lesního. Dravec byl převezen do stanice, kde zůstal. Střela ho zasáhla nad oko do kosti. Podle pracovníků stanice zřejmě přežije, ale nebude se moct vrátit do volné přírody, uvedl svědek.

Klec zabavili

Incident si od policistů převzali kriminalisté, kteří ho vyšetřují. „Případ se prověřuje jako podezření na trestný čin pytláctví, přičemž právní kvalifikace se ještě může změnit. Klec policisté zajistili a odvezli,“ řekla Novinkám mluvčí policie Simona Kyšnerová.

Podle ní podezřelý muž uvedl, že jen chránil svůj majetek, protože mu dravci způsobují škody.

Zvířat otrávených karbofuranem přibývá. V přírodě umírají dravci, šelmy i psi

Krimi

Jestřáb je středně velký dravec žijící převážně v lesnaté krajině, který se živí ptáky a savci nebo drobnými hlodavci. Pokud není instalována ochrana drůbeže, může lovit také slepice, kuřata apod. Myslivci ho považují za škodnou. Vyhláška však jestřába řadí mezi chráněné druhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám