Hlavní obsah

Otec s dcerou obrali přes padesátku lidí o téměř 1,7 milionu korun

– Nové Město nad Metují

Až osm let vězení hrozí 77letému muži a jeho 52leté dceři z Náchodska, kteří během necelého roku pod různými záminkami vylákali z 53 občanů téměř 1,7 milionu korun a o dalších nejméně 380 tisíc korun se pokusili.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Společně vymýšleli různé záminky a legendy, na jejichž základě muž aktivním jednáním peníze z lidí lákal. Nejčastější záminkou měla být kauce, kterou měla dcera zaplatit za způsobenou autonehodu. K podvodným jednáním dávala impulz svému otci dcera, která peníze užívala jen pro svoji potřebu tak, že je prosázela nebo prohrála ve virtuálních počítačových hrách,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová s tím, že muž využíval své dobré pověsti a důvěřivosti lidí.

„Všem sliboval vrácení peněz či vykonání protislužeb, například výroby kuchyňské linky, ale vrátit peníze poškozeným v úmyslu neměli. Ani jim to neumožňovala jejich majetková situace. Vrátili jen několika lidem menší část peněz poté, co jim hrozili udáním,“ dodala mluvčí policie.

Žena už za stejnou činnost jednou pykala

Policisté z evidencí zjistili, že žena byla v roce 2015 za obdobnou trestnou činnost nepodmíněně na 5,5 roku odsouzena. V roce 2014 během čtyř měsíců vylákala od svých 16 známých s příslibem výhodné směny za euro či smyšleného zhodnocení finančních prostředků přes 9,5 milionu korun. Brány vězení opustila na konci června roku 2018 s šestiletou podmínkou.

„Lze předpokládat, že v průběhu vyšetřování budou prokázány oběma obviněným osobám další skutky. Vyzýváme proto občany z Nového Města nad Metují a jeho okolí, kteří půjčili těmto lidem peníze, aby se ozvali na linku 158, nebo se dostavili na jakoukoliv policejní služebnu,“ požádala Iva Kormošová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám