Hlavní obsah

Ostravský soud řeší 11 let starou vraždu, jeden obžalovaný po útoku oslepl

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Brutální napadení dvou lidí, které se stalo před 11,5 roku nedaleko kostela sv. Anny v Havířově, projednává od čtvrtka Krajský soud v Ostravě. Jedna z obětí útoku na místě zemřela, druhý muž utrpěl vážná zranění, se kterými se několik měsíců léčil, a pak také zemřel, ovšem nikoli již v souvislosti s útokem. Případ policie objasnila až nyní. Za pokus o dvojnásobnou vraždu hrozí obžalovaným až výjimečné tresty.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní u soudu v OstravěVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Na lavici obžalovaných nyní usedli dva muži ve věku 33 a 34 let, Petr Sedláček a jeho kamarád z dětství Josef Maléř. Státní zástupce zatím nechtěl hovořit o tom, jak přesně se podařilo muže usvědčit ze surového zločinu, z výslechů obžalovaných ale ve čtvrtek vyplynulo, že je nejspíš prozradil jejich kamarád, který o útoku věděl. Následně se Sedláček po mnoha letech vyšetřovatelům k útoku přiznal, ale začal tvrdit, že jde o úplně jiný případ.

Obžalovaní náhodou narazili na dva muže bez domova a mohutnou silou je napadli.
státní zástupce

„Přiznal jsem se k incidentu, který se stal na jiném místě a v jiný den. Šlo o zcela jinou věc, než jaká je mi kladena za vinu. Nikdy jsem na nikoho neútočil v místech, kde došlo k napadení těch dvou mužů,“ řekl Sedláček.

Druhý obžalovaný k soudu dorazil v doprovodu eskorty s bílou slepeckou holí. Několik let po útoku totiž oslepl. Také on účast na vraždě popřel. „Cítím se být úplně nevinný. Neudělali jsme to my, ale někdo jiný,“ řekl.

Surový útok

Incident, který se dlouho řadil mezi kriminalistické pomníčky, tedy dlouhodobě neobjasněné vraždy, se odehrál v zalesněném prostoru v Havířově 8. dubna 2005.

„Obžalovaní v podstatě náhodou narazili na dva muže bez domova a mohutnou silou je napadli. Útok spočíval v opakovaném kopání a našlapávání na jejich těla,“ řekl státní zástupce Vít Legerský.

Útok byl velmi surový, při zahájení procesu státní zástupce četl seznam utrpěných zranění několik minut. „Jeden z obžalovaných zemřel na krvácení do lební dutiny a zhmoždění mozku, druhý poškozený přežil jen díky tomu, že si ho nad ránem všimla jedna z kolemjdoucích a dostalo se mu lékařské pomoci,“ řekl státní zástupce.

Po roce ale i druhý napadený zemřel, ovšem nebyla již prokázána souvislost s jeho utrpěným zraněním a úmrtím.

Hlavní líčení bude pokračovat v pátek výslechem svědků a soudních znalců. Zatím není jasné, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek. „V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody na dvanáct až patnáct let nebo výjimečný trest,“ sdělila mluvčí soudu Lucie Olšarová.

Reklama

Výběr článků

Načítám