Hlavní obsah

Ostravský Gentleman silnic vytáhl spolujezdce z hořícího auta

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ocenění Gentleman silnic v úterý získal 33letý ostravský taxikář Július Adámy. Minulý rok v říjnu zachránil život zraněnému opilému muži. Vytáhl jej těsně před explozí hořícího automobilu. Stal se celkově 53. Gentlemanem silnic v již pět let probíhajícím projektu, který oceňuje ty, jenž poskytli svou pomoc při tragických nehodách.

Článek

Július Adámy zasahoval u dopravní nehody, která se stala 18. října minulého roku mezi Opavou a Ostravou nedaleko Josefovského kopce. Opilý řidič Škody Felicie nezvládl jízdu. Strhl řízení, dostal se do smyku a vylétl ze silnice. Auto se po nárazu do stromu vznítilo.

Muž společně se zraněným 20letým spolujezdcem stopařem zůstal zaklíněn ve vozidle. Orientační dechová zkouška u řidiče prokázala 1,86 promile alkoholu v krvi.

"Když jsem dojel k místu nehody, z auta už šlehaly plameny. Jako taxikář musím vozit hasicí přístroj, který se mi moc hodil. Jakmile jsem do bezpečí vytáhl zraněného spolujezdce, auto explodovalo. Nejdůležitější je, že v něm nikdo neuhořel," uvedl Adámy. 

Foto: ČTK

Gentleman silnic, Július Adámy, se synem.

Muž se k řízení škodovky nechtěl přiznat

Řidič se z auta dostal sám. Spolujezdce vyprostil oceněný ve spolupráci s dalšími dvěma muži, kteří u nehody posléze rovněž zastavili. Zachránce poskytl svou pomoc taktéž při svědecké výpovědi. Aktér nehody se zprvu nechtěl k řízení havarovaného vozidla přiznat. Muže proto identifikoval až Adámy.

První titul Gentlemana silnic byl udělen právě v Moravskoslezském kraji. Obdržel jej muž, který zachránil zraněného muže z hořícího vozidla. 

Loni v listopadu získali titul Aleš Matoga a Petr Bystrianský za vyproštění řidičky z auta, které skončilo v korytě Ostravice.

V dubnu byli titulem oceněni Zdeněk Vrabec z Turnova a jeho přítelkyně Martina Čepelíková, kteří zachránili těžce zraněnou řidičku na rušné a nebezpečné rychlostní komunikaci Liberec - Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám