Hlavní obsah

Opilý řidič se oháněl falešnou zprávou od lékaře

Právo, Patrik Biskup
Domažlice

Loni v listopadu při silniční kontrole nadýchal zootechnik Jiří Najnar (62) 1,4 promile alkoholu. Později v rámci své obhajoby tvrdil, že spolujezdkyni, která s ním tehdy jela, vezl k lékaři po úrazu v kravíně. Jako důkaz předložil policistům lékařskou zprávu o jejím vyšetření, kterou mu na jeho žádost vystavil klatovský chirurg Jaromír Vondrů (65). Ten ale ženu vůbec neviděl, natož aby ji prohlédl.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatímco Najnar za to v pátek skončil před domažlickým soudem jako obviněný ze zneužití falešné lékařské zprávy, Vondrů se trestnímu postihu vyhnul a bude ho řešit Česká lékařská komora. Policisté mu totiž neprokázali, že by zprávu vystavil s úmyslem pomoci Najnarovi vyhnout se postihu za jízdu pod vlivem alkoholu. Prý nevěděl o tom, že Najnar chce použít zprávu k tomu, aby se vylízal z vlastního průšvihu.

„Obžalovaný předložil policii lékařskou zprávu prokazující lékařské vyšetření 58leté ženy, ačkoliv věděl, že takové vyšetření neabsolvovala. Jím doložená lékařská zpráva měla zdůvodnit, proč řídil motorové vozidlo pod vlivem alkoholu,“ uvedla státní zástupkyně. Podle ní tuto zprávu vystavil lékař na žádost obžalovaného. „Opatřil ji údaji o provedeném vyšetření a podepsal, aniž by pacientku osobně viděl a fyzicky vyšetřil,“ dodala žalobkyně.

Najnara policisté zastavili u Mezholez na Domažlicku. V autě s ním seděla jeho kolegyně z práce Alice Š. Tu předtím poranila kráva, která ji při naháňce na dojírnu přimáčkla na kovové zábrany.

Zpráva bez prohlídky

„Po tom úrazu jsem panu Najnarovi řekla, že mě bolí ruka. Vůbec se mě neptal, jestli pojedu někam k lékaři. Odvezl mě domů a při cestě nás zastavili policisté,“ uvedla svědkyně. Asi týden poté jí Najnar řekl, že na ni vystavil lékařskou zprávu. „Povídal, že by mu to mohlo pomoci. Já se ho na podrobnosti neptala,“ dodala žena.

Soudce jednání odročil, protože chce vyslechnout lékaře. Ten v průběhu vyšetřování vypověděl, že jej Najnar kontaktoval s tím, že má problém s jednou pracovnicí, která měla pracovní úraz.

„Požádal mě, že potřebuje doklad o tom, že jsem ji ošetřil. Poskytl mi její nacionále a popsal potíže, které žena měla po úraze. Tak jsem to sepsal a zprávu mu odevzdal. Zároveň jsem ho požádal, aby mi paní co nejdříve přivezl fyzicky ukázat, abych se přesvědčil o tom, že zpráva byla napsaná dobře. Od té doby jsem ho neviděl,“ uvedl Vondrů policistům u výslechu.

Podle svých slov si byl prý vědom toho, že dělá nesprávnou věc. „Nikoho jsem ale neohrozil na zdraví ani na životě a nikomu jsem nezpůsobil žádnou újmu,“ dodal lékař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám