Hlavní obsah

Opilý prchal v autě dvoustovkou na namrzlé vozovce, zastavil ho až PIT manévr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až roční vězení hrozí jednatřicetiletému řidiči, který na namrzlé vozovce na silnici číslo 33 z Náchoda na Jaroměř ujížděl policistům až dvousetkilometrovou rychlostí. Hazardéra nezastavil ani policejní zátaras, bylo nutné použít PIT manévr. Protože i poté se snažil řidič ujet, museli policisté vytáhnout zbraně. Střílet ale nakonec nemuseli. Jeden z nich však byl v průběhu zákroku zraněn. Incident se stal už v polovině ledna, policie o něm informovala v pondělí.

Zadržení opilého řidiče se neobešlo beze zbraně.Video: Policie ČR

 
Článek

„Dvoučlenná hlídka policistů z Náchoda se 15. ledna před půlnocí rozhodla zkontrolovat řidiče jedoucího po silnici I/33 směrem na Jaroměř. Jednatřicetiletý řidič vozidlo nejdříve zastavil, poté, co policisté vystoupili z vozidla, začal ujíždět. Policisté jej začali pronásledovat. Místy jim na namrzlé vozovce a za silného sněžení ujížděl rychlostí až dvě stě kilometrů za hodinu,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Konečná.

Nebezpečně ujíždějícího řidiče nezastavil policejní zátaras, dokázal ho objet, a tak na řadu přišel PIT manévr, který pronásledování ukončil v Jaroměři. Zastavované vozidlo se ještě stočilo doleva a stále se pohybovalo, až najelo na dělicí ostrůvek s dopravní značkou, do které narazilo.

Poté jej policisté za pomoci donucovacích prostředků vytáhli z vozidla a zadrželi, přičemž v průběhu celého zákroku došlo i ke zranění jednoho policisty. Muž skončil v policejní cele.

Podle znaleckého posudku měl řidič v době honičky v krvi nejméně 1,12 promile alkoholu.

„Případem se stále zabývají policisté kriminální policie Náchod pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což muži v případě odsouzení hrozí až roční pobyt za mřížemi,“ dodala mluvčí Konečná.

PIT manévr

(pursuit intervention technique)

- jeden ze způsobů, jak zastavit ujíždějícího řidiče

- použití tohoto donucovacího prostředku k násilnému zastavení vozidla umožňují kovové rámy na přední části policejních vozů.

- při tomto způsobu se narazí rámem do zadní části pronásledovaného vozu, který otočí a zastaví. To však vyžaduje zkušenost, přiměřenou rychlost a správné načasování. Manévr se cvičí a jde provést nejen na rovné silnici, ale i v zatáčce.

Řidič v Praze se snažil ujet policistům. Zastavili ho PIT manévrem

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám