Hlavní obsah

Opilá důchodkyně zapálila panelák na Klatovsku. Za obecné ohrožení půjde k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvouletou podmínku a protialkoholní léčení navrhuje státní zástupkyně jako trest pro 67letou Marii K. za obecné ohrožení z nedbalosti. Důchodkyně loni na podzim v opilosti zapálila byt v panelovém domě v Nýrsku. Oheň a dým tehdy vyhnaly ven desítky nájemníků, několik jich musela na místě ošetřit záchranná služba. Případ nyní míří ke klatovskému okresnímu soudu.

Foto: Hasiči Nýrsko

Hasiči zasahují při požáru paneláku v Nýrsku.

Článek

Podle spisu obžalovaná žena po alkoholovém dýchánku nechala na dřevěném konferenčním stolku hořet vonnou svíčku a usnula. Když se krátce probrala, přehodila přes svíčku textilní deku, která se vznítila.

Požár se začal postupně šířit po celém obývacím pokoji a toxický kouř postupně zamořil celý dům.

Hasiči museli jeho obyvatele vyvádět ven v dýchacích přístrojích a některé dokonce zachraňovali pomocí výsuvného žebříku. Jeden z nájemníků dokonce ze strachu vyskočil z okna.

Foto: Hasiči Nýrsko

Byt zcela vyhořel.

Obžalované ženě policisté na místě naměřili v dechu téměř jedno promile alkoholu. Celkovou škodu vyšetřovatelé vyčíslili na více než dva miliony korun.

„Ten večer ke mně přišli dva lidé na návštěvu. Popíjeli jsme víno. Když kolem půlnoci odešli, lehla jsem si na gauč v obýváku a usnula. Měla jsme tam na stole zapálenou svíčku, která už ale dohořívala,“ popisovala stíhaná seniorka, co předcházelo samotnému požáru.

Kolem čtvrté hodiny ji vzbudil zápach, jako když se pálí umělá hmota. „Když jsem otevřela oči, viděla jsem za televizí plameny. Snažila jsem se je uhasit, ale nešlo to. Tak jsem rychle běžela odemknout dveře od bytu a soused mě vyvedl ven, protože nebylo vidět na krok,“ dodala Marie K.

Foto: Hasiči Nýrsko

Následky požáru hasiči likvidovali ještě druhý den ráno.

Hlášení o požáru přijali hasiči krátce před čtvrtou hodinou. „Když na místo dorazily první jednotky, byt ve vyvýšeném přízemí byl v plamenech. Vnitřními prostory domu se valil dým, který pronikal i do dalších bytů,“ uvedl tehdy velitel zásahu Miroslav Marek.

Podle znalců je obžalovaná žena závislá na alkoholu a bez odvykací léčby je její chování nevyzpytatelné. V době činu nedokázala pro opilost zcela vnímat důsledky svého jednání.

Při požáru paneláku v Nýrsku utrpěli zranění čtyři lidé včetně hasiče

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám