Hlavní obsah

Olympijský vítěz Změlík před soudem

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vítěz olympijského desetiboje v Barceloně a podnikatel Robert Změlík čelí žalobě pro poškozování autorských práv. Páteční líčení Krajského soudu v Brně bylo odloženo na neurčito, právní zástupci oznámí do konce října, zda trvají na dalším projednávání procesu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Robert Změlík, český atletický vícebojař a první český olympijský vítěz v desetiboji z olympiády 1992 v Barceloně

Článek

Podle žaloby Změlík před sedmi lety odebral pro svou společnost New Ways první svazek odborné příručky, v které Ivo Toman vysvětloval problematiku multi-level marketingu. Postupně zakoupil tisíc kusů a když Toman vydal další instruktážní sborník, nabídl jej i Změlíkovi.

„Neměl zájem. Pak jsem ale zjistil, že do svého prezentačního balíčku dává materiál, který je napsaný podle mé knihy. Dokonce mi to v rozhovoru sám přiznal, jenže to nemám jak dokázat,“ řekl Toman.

Rozhodli až znalci

Navíc opsanou příručku zakoupil ještě v době, kdy Změlík tvrdil, že její distribuci zastavil. Žalobce podotkl, že spor se vleče již sedm let a jeho cílem je dosáhnout ukončení procesu, nejlépe smírnou cestou. V kauze již padl jeden rozsudek, kterým byla žaloba na Změlíka zamítnuta. Vrchní soud v Olomouci ale po využití opravného prostředku vrátil případ zpět k novému projednání Krajskému soudu v Brně.

„Rozhodující zvrat v posuzování případu přinesl teprve znalecký posudek, podle kterého byla Tomanova kniha skutečně opsána. Pravděpodobnost, že by někdo napsal stejnou knihu, včetně uspořádání jedenácti kapitol, je podle experta jedna k několika miliardám,“ konstatoval Tomanův právní zástupce Jan Kovařík.

Změlík souhlasí s mimosoudním vyrovnáním

Změlík se v pátek k soudu nedostavil, podle jeho právního zástupce Vladimíra Moulise pobývá momentálně v zahraničí. V současné situaci je ale ochoten jednat o mimosoudním vyrovnání. „Respektujeme posudek znalce, hodnotící autorství knihy,“ řekl při odchodu od soudu Moulis. Právníci obou stran se dohodli, že do 30. října podají soudu informaci, zda se dohodli na mimosoudním vyrovnání. Pokud nenaleznou smír, bude dál rozhodovat soud.

Na základě znaleckého posudku se Toman domáhá vyplacení přiměřeného zadostiučinění ve výši šedesáti tisíc korun. Kromě toho chce získat 202 850 korun autorské odměny. Obě částky mají být úročeny jednadvaceti procenty za dobu od 26. prosince 1997 až do okamžiku uhrazení. Změlík se ale musí ještě zavázat, že nebude knihu dále vydávat ani distribuovat a zničí dosud neprodané svazky.

Reklama

Související články

Změlík prý chystá vícebojařský comeback

Už několikrát hovořil bývalý desetibojař Robert Změlík o návratu k atletice a jeho tužby nabírají kontury. Olympijský vítěz z Barcelony by se prý rád připravil...

Změlík se vrátil a vyhrál sázku

Rovných šest let po nešťastném vystoupení v soutěži desetibojařů na MS v Aténách se objevil olympijský vítěz z Barcelony Robert Změlík opět v atletickém...

Výběr článků

Načítám