Hlavní obsah

Olomoucký okresní soud začal rozplétat kauzu Amsterdam shopů

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kauzu Amsterdam shopů začal ve čtvrtek rozplétat Okresní soud (OS) v Olomouci. Majitel sítě zmíněných prodejen Polák Artur Slawomir Kamedula v ní čelí obžalobě z šíření toxikománie.

Foto: Petr Marek, Právo

Obviněný Artur Slawomir Kamedula

Článek

„Ve svých prodejnách nabízel syntetické drogy pod záminkou, že jde o sběratelské předměty,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Kremzerová.

Kamedula podle ní jako jednatel a jediný společník firmy Poland Corporation podnikal se záměrem zisku z prodeje předmětů obsahující chemické sloučeniny. „Prostřednictvím placené reklamy a internetu sváděl a podporoval široké spektrum obyvatel k požívání těchto látek, přestože věděl, že mají dlouhodobý vliv na psychiku a zdraví lidí,“ řekla žalobkyně s tím, že „sběratelské předměty“ se prodávaly v obchodech v Brně, Olomouci, Ostravě, Havířově, Frýdku Místku, Českém Těšíně a Karviné, a to od prosince roku 2010 do letošního 22. dubna.

Žádný zákon jsme neporušili, hájí se obviněný

Polák u OS obžalobu odmítl. „Moje firma vše dělala v souvislosti s právem a předpisy České republiky. Nikdy jsme žádné zákony neporušili. Předměty nebyly určeny ke konzumaci. Stálo to na etiketách a bylo to i na internetu. A vlastnil jsem jen dva obchody, a to v Ostravě a Olomouci. Ty další byly jiných majitelů, ať už českých či polských," prohlásil u OS Kamedula.

"Nejsměšnější je, že prodejen se stejnými produkty jsou v Česku desítky a stále se stejným sortimentem fungují, mnoho jich je i v dalších zemích Evropské unie, a nikdo nebyl stíhán ani postižen, zatímco já jsem vězněn a stojím před soudem,“ dodal podnikatel.

Sběratelské předměty, jak dále uvedl, prodával ve formě prášku, tabletek a bylinek. Složení prý neznal. „Nic jsme nevyráběli. Zboží jsme dováželi z Polska,“ pokračoval muž s tím, že s podnikáním tohoto druhu začal právě ve své rodné zemi. „Skončil jsem tam s tím po třech měsících. Změnily se totiž zákony a hygiena obchody zavřela. Ani u nás však nikdo za tuto činnost nebyl trestán,“ konstatoval Kamedula.

Pomohla novela zákona

Do Česka se ale provozovatelé těchto prodejen přemístili z Polska poté, co tam proti nim tvrdě zakročili, když se jejich působení stalo společenským problémem a na předávkování zemřelo několik lidí. Případy otravy po požití těchto látek byly i u nás.

Polského podnikatele zadrželi policisté v dubnu v Olomouci. V souvislosti s tím provedli razii v několika Amsterdam shopech a nebytových prostorách v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Obchody prodávající syntetické drogy jsou nyní uzavřeny.

Přispěla k tomu i novela zákona účinná od 22. dubna, která doplnila seznam zakázaných omamných a psychotropních látek o 33 narkotik. Jde například o butylon, flefedron, mefedron či methylon.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám