Hlavní obsah

Ohnivé peklo. Unikátní záběry výcviku hasičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trénink ve speciálním flashoverovém kontejneru, ve kterém hasiči simulují specifické podmínky při požárech, ve čtvrtek natáčela kamera Novinek. Ve vysokém žáru tam hasiči musejí vydržet až 40 minut.

Trénink hasičů v ohnivém kontejneruVideo: Pavel Jaňurek

 
Článek

Hasiči se ve čtvrtek sešli v pražských Malešicích, kde vytvořili výcvikový polygon. Skládá se ze dvou propojených dopravních kontejnerů. Z menšího je vytvořená pec, ve které hoří staré palety, a vzniklé plameny s kouřem pronikají do většího kontejneru sloužícího k výcviku. Lektoři v něm kontrolou přívodu vzduchu mohou simulovat různé podmínky a situace, které vznikají při skutečných požárech, například v bytech.

Hasiči mají v kontejneru plnou výbavu včetně žáruvzdorného oblečení, dýchacích přístrojů s maskami. Uvnitř sedí na zemi a kousek nad jejich hlavami kmitají plameny. Teplota uvnitř se pohybuje kolem 600 až 1000 stupňů Celsia. Žár je velký, ale u země jej lze přečkat. Teplota tam dosahuje přibližně 300 °C. Šlehající plameny zachytila kamera Novinek, která byla při výcviku s hasiči.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Trénink hasičů v ohnivém kontejneru

„Všichni hasiči, ať už profesionální, nebo dobrovolní, mají možnost zblízka a na vlastní oči vidět, jaká nebezpečí jim reálně u zásahu hrozí. Probírat něco teoreticky a slyšet o tom někoho vyprávět je jedna věc, ale projít si tím a zažít to na vlastní kůži, to je něco naprosto jiného. Určitě provoz takového trenažeru v Praze kvitujeme,“ řekl Novinkám jeden z trénujících hasičů.

Muž v Hradci Králové zapálil dveře firmy. Hořet mu při tom začalo i pod nohama

Krimi

Hasiči polygon zhruba za půl milionu korun, které poskytl pražský magistrát, budovali loni a předloni. Zkušební provoz začal podle Prudila v květnu, od té doby výcvik absolvovalo 157 profesionálních a dobrovolných hasičů. „V tomto okamžiku přecházíme do režimu pravidelného výcviku jednotek,“ uvedl ředitel hasičského sboru hlavního města Luděk Prudil. „Všichni hasiči projdou postupně výcvikem na tomto zařízení, aby měli opravdu tu správnou zkušenost s požárem, zplodinami hoření a s teplem,“ řekl dále.

V kontejneru vzniká takzvaná neutrální rovina, kdy se kouř a plameny vyskytují v horní části prostoru a v dolní jsou relativně lepší podmínky. „Proto když se máte dostat z bytu, kde vypukl požár, tak po čtyřech,“ vysvětlil Prudil.

Hasiči vybavení dýchacími přístroji se při výcviku pohybovali pod touto rovinou, a měli tak možnost sledovat, jak se oheň a kouř v uzavřeném prostoru chová, a nacvičovat různé situace.

Skokové nárůsty teplot

Šéf výcvikového střediska Marek Steiner dodal, že v uzavřených prostorách je kouř schopen dalšího hoření a běžné jsou skokové nárůsty teploty. Samotný výcvik je podle něj koncipován na 40 minut, což je doba, kterou by měli být požárníci s potřebným vybavením schopni v prostoru bez problémů vydržet. Hasiči se také učí dbát na svoji bezpečnost a rozeznat, kdy nastal subjektivní problém a je potřeba se stáhnout.

Před samotným výcvikem „za horka“ hasiči trénovali i techniku takzvaného 3D hašení, při které v uzavřených prostorech míří proud vody do prostoru, a nikoliv přímo na hořící povrch. „Klade to větší nároky na ovládání proudnice a na hasiče samotné,“ vysvětlil Steiner.

Foto: HZS Libereckého kraje

Speciální zařízení Cobra

Další trénovanou technikou bylo větrání prostoru s pomocí proudu vody nebo práce se zařízením Cobra. To umožňuje proudem vody se speciální příměsí a s tlakem 300 atmosfér proříznout otvor ve stěně či střeše, kterým následně do prostoru vhání vodu s cílem snížit teplotu uvnitř tak, aby požárníci mohli vstoupit bez rizika výbuchu z náhlého přísunu vzduchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám