Hlavní obsah

Odvolací soud potvrdil podmínky za metanolovou aféru v Prostějově

Brno
Aktualizováno

Podmínečné tresty potvrdil ve středu Krajský soud v Brně třem mužům, kteří v prostějovské hospodě U Klokana prodávali pančovaný alkohol. Po jeho vypití se přiotrávili dva muži, jeden z nich oslepl. I když všichni vinu popírají, odvolací soud byl neoblomný.

Foto: Policie ČR

V lahvi tuzemáku byl metanol

Článek

Tresty mohly být vyšší, krajský soud by potvrdil i nepodmíněné tresty, řekl ve středu jeho předseda Aleš Flídr. Verdikt je pravomocný. Státní zastupitelství i odsouzení si ale proti němu mohou ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu, který jej může změnit, nebo případ vrátit k dalšímu projednání.

Minimálně hrubá nedbalost

„Prodávali alkohol podezřelého původu v době, kdy už se provalila metanolová aféra. Z jejich strany je to minimálně hrubá nedbalost; museli si být totiž dobře vědomi toho, že jejich alkohol by mohl být závadný," zdůraznil soudce.

Případ se stal v říjnu 2012, přičemž první oběti si metanolová aféra v Česku vyžádala již o měsíc dříve. V hospodě U Klokana prodávali její majitelé podle policie pančovaný rum a vodku. Po vypití těchto nekvalitních destilátů skončili dva muži v nemocnici; jeden z nich kvůli otravě metanolem přišel o zrak.

Prostějovský soud za to před časem potrestal Jaroslava Cifra čtyřmi měsíci vězení s podmíněným odkladem na 15 měsíců. Ten dodával alkohol v barelech bez kolků a jakýchkoli dokladů o jeho původu majitelům hospody Richardu Ozaničovi a Michalu Burgetovi. Oba jej pak přelévali do originálních lahví od rumu i vodky a takto pančovaný alkohol prodávali.

Destiláty byly o polovinu levnější

Ve srovnání s originálními destiláty byl alkohol při nákupu od Cifra o půlku levnější. Kolik na jeho prodeji vydělali, to se neví. Ozanič dostal dva měsíce vězení s podmíněným odkladem na rok. Stejný trest má i Burget.

Soudce upozornil, že všichni tři muži vinu popírají. Cifr tvrdí, že dodával do hospody kvalitní destiláty. Ozanič s Burgetem se hájí tím, že neměli ponětí o tom, že alkohol od Cifra je pančovaný a zdraví nebezpečný. Středečního jednání se nikdo z trojice nezúčastnil.

Musí zaplatit milión korun

Podle verdiktu musí zaplatit dohromady zhruba milión korun za zdravotní péči o přiotrávené zákazníky a také jako odškodné.

Metanolová aféra vypukla v září 2012. Jen do konce téhož roku zemřelo po vypití jedovatého alkoholu několik desítek lidí. Další lidé mají po požití směsi doživotní následky. V aféře je několik desítek obžalovaných. Proces s hlavní zlínskou větví skončil v květnu, kdy údajní dva hlavní míchači Rudolf Fian a Tomáš Křepela dostali doživotí. Další obžalovaní se zpovídají u soudů v celé republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám