Hlavní obsah

Odsouzený vyhrožuje hladovkou, protože mu soud odmítl snížit trest

Hradec Králové

S nespokojeným výrazem odcházel ve středu od královéhradeckého krajského soudu 62letý Ladislav Svitek. Muž, který byl v květnu v roce 2007 odsouzen na 10 let do vězení za pokus o vraždu své tehdejší přítelkyně, dokonce vyhrožoval svým vyhladověním. Příčinou jeho hněvu bylo zamítnutí žádosti na obnovu řízení, v němž se chtěl domoci snížení trestu.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Muž byl odsouzen, neboť podle obžaloby v prosinci 2006 napadl v automobilu na silnici mezi obcemi Lány a Lázně Bělohrad na Jičínsku svou tehdejší družku. Ovinul jí škrtidlo kolem krku a pevně jej zatáhl. Žena se naštěstí účinně bránila, a vyvázla bez větší újmy na zdraví.

Pachatel byl navíc během incidentu vyrušen řidičem kolemjedoucího auta. Po jeho odjezdu však násilník do poškozené znovu začal kopat, dvakrát ji dokonce dupl na krk. Pak nasedl do auta, což ženu zmobilizovalo, neboť se obávala, že ji přejede. Podařilo se jí vstát a zastavit další auto, jehož řidička ji odvezla do bezpečí.

Odsouzený: Pouze jsem ji zbil 

Odsouzený se domáhal znovuotevření svého případu s tím, že například nebyla provedena rekonstrukce na místě činu, při hlavním líčení podle něj chyběly také výslechy některých svědků. Tvrdil, že se nepokusil svou známou zavraždit, pouze ji zbil.

„Měla ale jen modřiny. Že jsem ji škrtil na mne navlíkla,“ tvrdil ve středu v soudní síni a dodal, že trvá na podání stížnosti proti rozhodnutí soudu.

Předseda senátu Jiří Vacek však všechny jeho výhrady odmítl s tím, že navrhované důkazy by neměly vliv na změnu původního rozhodnutí soudu. Stejného názoru byl i státní zástupce.

„Žádný z návrhů odsouzeného nepřinášel nové skutečnosti tak, jak to požaduje zákon ohledně obnovy řízení. Musel by to být nový důkaz, který nebyl v původním řízení projednáván a který by mohl změnit rozhodnutí,“ vysvětlil státní zástupce Milan Vacek.

Původní verdikt hradeckého soudu potvrdil přede dvěma lety také Vrchní soud, ke kterému se muž odvolal. 

Reklama

Výběr článků

Načítám