Hlavní obsah

Odposlechy jako důkaz správní soud nepřipustil, státní zástupce se vrací do práce

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší správní soud nepotrestal plzeňského státního zástupce Libora Řeřichu, který podle své nadřízené nepřístojně zasahoval do vyšetřování kauzy svého přítele.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Plzeňský státní zástupce Libor Řeřicha mohl od soudu odcházet spokojený.

Článek

Měl to být exemplární případ potrestání státního zástupce, který se paktuje se stíhanými osobami. Místo toho ale zbyla jen hořká pachuť nepovedené komedie. Plzeňská krajská státní zástupkyně Marie Poláková poslala ke kárnému senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) plzeňského žalobce Libora Řeřichu zvaného „český Cattani“.

Podle ní se měl angažovat v kauze svého přítele a někdejšího šéfa karlovarské pobočky policejní inspekce Miroslava Šouleje obviněného z milionové zpronevěry. NSS ale kárnou žalobu smetl ze stolu s poukazem na nepřípustnost navrhovaných důkazů.

„Ve věci případu Miroslava Šouleje a spol. činil kroky ve prospěch obviněného, působil na redaktora Práva s návrhy na rehabilitaci obviněného v médiích, obviněnému dále sháněl advokáta a poskytoval mu návod, jak má vypovídat,“ prohlásila žalobkyně Poláková s tím, že Řeřicha do telefonu tituloval své kolegy tituly jako „to je óbrvůl a blb, který si myslí, jak je chytrý“.

Zvažujeme žalobu, to přeci nejde, jen tak někoho poslat před kárný senát, aniž by k tomu byl důvod.
Libor Řeřicha

Svou aktivní činností ve prospěch Šouleje se měl podle své nadřízené negativně podepsat na špatném vnímání státního zastupitelství.

Jenže údajná Řeřichova pochybení byla podložena jen policejními odposlechy, které byly získány právě v kauze Šoulej. Jejich možné použití nadzvedlo ze židle známého brněnského advokáta a Řeřichova obhájce Jaroslava Brože.

„Tyto odposlechy se měly zničit a ne je veřejně prezentovat. Je to typický případ libovůle orgánů veřejné moci, v Listině je totiž jasně stanovena ochrana soukromí. Byl to soukromý hovor vedený mezi třetí osobou a obviněným Šoulejem, vůči kterému byl povolen odposlech. Takový soukromý rozhovor nemůže být použit v kárném řízení,“ rozohnil se Brož.

„Tajné poslouchání veřejnou mocí musí být podepřeno zákonem.
soudkyně Milada Tomková

Jeho argumentaci přisvědčil i kárný senát v čele s Miladou Tomkovou, který rozhod, že odposlechy jsou důkazem nepřípustným.

„Tajné poslouchání veřejnou mocí musí být podepřeno zákonem, který stanoví podmínky včetně požadavku na zacházení s ním ve vztahu v třetím osobám. Je nutno respektovat právo na soukromí,“ vysvětlila Tomková.

Nekompromisní žalobce policistů

Sám Řeřicha po skončení jednání cítil satisfakci. „Bylo to celé postavené na nepravdách a polopravdách, byl jsem z toho velice špatný. Mohu ale ujistit, že se nijak nemorálně necítím, a to mám poměrně vysoké nároky na morálku. S mojí kariérou je to strašné, nevím, jak se s tím budu vyrovnávat, určitě to zanechá rány, které se budou nějakou dobu hojit. Doufám, že na konci dosáhnu zadostiučinění, zvažujeme žalobu, to přeci nejde, jen tak někoho poslat před kárný senát, aniž by k tomu byl důvod,“ prohlásil Řeřicha.

Řeřicha proslul jako nekompromisní žalobce policistů páchajících trestní činy. Po propuknutí kauzy byl žalobce na začátku února tehdejší ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou zproštěn funkce, po nynějším verdiktu se ale vrací zpět na svou pozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám