Hlavní obsah

Odkládání nebožtíků na chodbě končí jen jako přestupek

Právo, pab
Klatovy

Za odkládání nebožtíků mimo chladicí boxy v pohřební službě Karla Hoška v Horažďovicích nebude nikdo trestně stíhán. Policie, která případ prověřovala pro podezření z přečinu hanobení lidských ostatků, poslala spis správnímu orgánu s tím, že by mohlo jít o přestupek. Právu to v úterý potvrdila šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O majitele pohřební služby se strážci zákona začali zajímat po březnové kontrole hygieniků, kteří v provozovně odhalili závažná porušení zákona o pohřebnictví.

Místo k ledu ukládali některá těla na chodbě v zázemí budovy, kde se podle epidemiologů už částečně rozkládala. „Osm nebožtíků naskládali do čtyř rakví, dalších 13 jich leželo mimo ně,“ upřesnila žalobkyně.

Za neetické a necitlivé zacházení s ostatky zemřelých majiteli pohřební firmy hrozí pokuta ve správním řízení. Ta může dosáhnout až půl miliónu korun.

Vydali ostatky někoho jiného

Povalovaní mrtvol nebylo ale jediným prohřeškem, který policisté odhalili. Zjistili, že dvakrát pozůstalým vydali ostatky jiného zemřelého. Stalo se to tak, že někdo na urně zaměnil identifikační štítek o člověku.

Tím se například manželům ze Sušicka dostal do rukou popel staršího muže místo ostatků jejich zemřelé dcery. [celá zpráva]

Záměnu policisté šetřili jako podezření z trestného činu poškozování cizích práv, ale případ nakonec odložili. Nepodařilo se jim totiž vypátrat viníka, který má machinace se štítky na svědomí.

Reklama

Výběr článků

Načítám