Hlavní obsah

Obžalovaný z brutální vraždy řezníka se u soudu rozbrečel

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÁBOR

Slzy v očích devatenáctiletého Václava Matějky z Horní Cerekve na Pelhřimovsku, který se od pondělí před trestním senátem Krajského soudu v Táboře zodpovídá z brutální vraždy místního osmaosmdesátiletého řezníka Františka Povolného, přerušily na asi pět minut dopolední hlavní líčení.

Foto: Aleš Plevka

Nová výrobní hala firmy ept connectors vyrostla v bezprostřední blízkosti habartovského sídliště

Článek

"Neudělal jsem to, nemám k tomu co říci," řekl obžalovaný hned v úvodu své výpovědi. Na následné dotazy předsedy senátu Zdeňka Kučery odpovídal Matějka stručně a téměř v holých větách. Několikrát mu soudce musel otázku zopakovat.

V jednu chvíli se dokonce mladý muž rozbrečel. Jelikož neměl u sebe kapesník, Kučera líčení na asi pět minut přerušil. Po nucené přestávce se soudce obžalovaného dotazoval na to, proč se rozplakal. Mladík odpověděl, že "se mu dělá špatně z toho, že to všechno musí poslouchat."

Ubodal a ubil staříka v obchodě

Podle obžaloby napadl Matějka uzenáře v jeho obchodě v centru Horní Cerekve ve středu 24. března 2004 někdy v době od půl jedné do dvou hodin odpoledne. "Zasadil mu nejméně sedm ran nožem a sedm ran kladivem do různých částí těla. František Povolný byl po útoku na místě mrtev," konstatoval státní zástupce Josef Kalina, který obžalovaného rovněž podezřívá z toho, že vraždil v úmyslu obohatit se. Příbuzní řezníka totiž vypověděli, že se ze zásuvky ztratily peníze.

Výpověď obžalovaného Matějky se téměř shodovala s policejním výslechem. Znovu tak zopakoval, že u řezníka v den vraždy vůbec nebyl. Uvedl, že spal asi do jedné hodiny odpoledne, a potom šel do města na nákup, ne však k uzenáři. Existují však svědci, kteří jej viděli už dopoledne ve městě.

Státní zástupce žalobu opřel zejména na výsledku DNA ze skvrny krve na mikině obžalovaného. Testy zjistily, že krevní stopa obsahuje převážně biologický materiál zemřelého řezníka. Žalobce sází i na takzvaných výtřepech. Jedná se o částečky různých materiálů, které policie získala tím, že vytřepala svršky jak obžalovaného, tak i usmrceného. Na oblečení zesnulého řezníka se našly částečky, které pocházejí z těla obžalovaného a naopak.

Trestní senát v pondělí vyslechl výpověď obžalovaného a poté soudce četl listinné důkazy. V úterý se hlavní líčení, které má trvat až do pátku, přesune do Pelhřimova. Obžalovanému Matějkovi hrozí až výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Ubodaného uzenáře našel vnuk

Osmaosmdesátiletého uzenáře našel ve středu odpoledne jeho vnuk zavražděného. Vrah starého muže ubodal nejméně dvanácti ranami v jeho prodejně na náměstní...

Policisté hledají svědky vraždy uzenáře

Policisté vyšetřující brutální vraždu 88letého uzenáře žádají veřejnost o pomoc při pátrání po třech mužích, kteří se nezávisle na sobě pohybovali v obci...

Výběr článků

Načítám