Hlavní obsah

Obžaloba: zbil, pobodal a uškrtil přítelkyni svého otce

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Senát Krajského soudu v Českých Budějovicích začal v pondělí řešit brutální vraždu čtyřiapadesátileté Marie Haškové. Podle obžaloby ji loni 9. května ráno v jednom z rodinných domů v Miroticích na Písecku usmrtil syn jejího přítele, sedmatřicetiletý Roman Kiss.

Foto: Libor Sváček, archiv MHF

The Classical Music Maniacs v Zámecké jízdárně.

Článek

Ten měl podle jihočeského krajského státního zástupce Petra Duška zabít ženu nejméně deseti údery dřevěným válečkem do hlavy a následnými třemi bodnými ranami kuchyňským vykošťovacím nožem do oblasti hlavy a krku. Svůj atak pak ukončil škrcením.

Snímky z místa činu pořízené kriminalisty jednoznačně ilustrují, že útok byl velmi intenzivní a žena neměla šanci na přežití. Jako příčinu smrti určili lékaři vykrvácení.

"V paměti se mi udrželo hrozně málo. Já nevím jediné telefonní číslo," zahájil svojí výpověď před soudem Kiss, který se snažil přesvědčit senát, že jednal v afektu, silném šoku a v sebeobraně. "Maruška", jak nazýval svou oběť, jej údajně jako první ohrožovala nožem, který následně skončil v jejím vlastním těle.

Obžalovaný: Chtěla mě otrávit

Předseda senátu Slavomír Cirhan však ono osudné ráno s obžalovaným rozebíral krůček po krůčku, včetně všech nejpodrobnějších detailů.

Kiss, který tvrdil, že si nic nepamatuje, maximálně "jakési rozdvojení osobnosti", například dokázal detailně popsat podobu vzoru na rozbité skleničce.

Pravděpodobným motivem činu byly podle výsledků vyšetřování neshody v rodině. Kiss vypověděl, že se jej "Maruška" snažila zbavit přízně vlastního otce. Ten synovi koupil dům, nové auto a další poměrně slušné jmění měl uloženo v hotovosti jak v bance, tak přímo v domě.

Obžalovaný dokonce vyslovil myšlenku, že jej "Maruška", nebo jeho otec chtěl otrávit rtutí v čajové směsi. Nedokázal ovšem vysvětlit, proč o této skutečnosti neinformoval policii, či alespoň svoji manželku. Bylinnou směs se rtutí nalezla policie ukrytou pod vanou v koupelně. Jednání by mělo pokračovat do konce týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám