Hlavní obsah

Obvinění z kauzy DPP získali zakázky za sto milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smlouvy za téměř 114 milionů Kč získaly od pražského dopravního podniku (DPP) v posledních dvou letech firmy spojené s podnikateli, kteří jsou mezi obviněnými v kauze Dozimetr.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru iRozhlas.cz to plyne z registru smluv, přičemž nejvíc financí od DPP získala společnost Uniprog Solutions – za téměř 102 miliony korun. V jejím čele stojí slovenský podnikatel Maroš Jančovič, kterého kriminalisté viní z podplácení.

Členové „organizované zločinecké skupiny“ v čele se zlínským podnikatelem Michalem Redlem požadovali po Jančovičovi podle policistů úplatky za to, že ho takzvaně nechají být. Tedy že nebudou rozporovat stávající smlouvy s DPP, hlavně pak tu na podporu Dopravního informačního systému za téměř 300 mil. Kč, se čtvrtletními platbami 14,5 milionu bez DPH.

Odposlechům se Redlovi lidé bránili. Amatérsky, říká expert

Krimi

„První varianta se jmenuje, že my ti vypovíme smlouvu a já si budu tady dělat sám, prakticky tě stejně k ničemu nepotřebuju. Druhá varianta je, že to budu dělat pod tvojí smlouvou a něco ti necháme. Třetí varianta je, že se domluvíš s Mišákem (Redl), hodíš po něm tašku s penězma a on mi řekne, ať tě nechám bejt,“ řekl další obviněný v případu, podnikatel Pavel Dovhomilja, v říjnu 2020 v jednom z hovorů, které policie zaznamenala.

Detektivové NCOZ mají za to, že se Jančovič tomuto určitému nátlaku podvolil, protože zdokumentovali částku, kterou považují za úplatek. Zachytili platbu 1,815 milionu korun za IT služby, která odešla 1. února 2021 z Jančovičovy firmy na účet Dovhomiljovy společnosti Information Systems Factory Group.

Podle policie jde o smyšlenou fakturu, jež měla zakrýt pravý účel – že šlo o provizi pro organizovanou skupinu za to, že Jančovičova firma může dál dodávat služby dopravnímu podniku.

Firma však policejní verzi odmítá. „Podle nám dostupných informací se o smyšlenou zakázku nejednalo,“ řekl iRozhlas.cz mediální zástupce společnosti Uniprog Vladimír Bystrov.

S DPP spolupracoval i další obviněný podnikatel, Jindřich Špringl, který je v kauze obviněn z pokusu uplatit člena dozorčí rady DP Michala Zděnka. Penězmi se podle policie snažil změnit jeho negativní postoj k chystaným zakázkám na dodávky kamer a softwaru za více než půl miliardy. Špringlova firma Analogia chtěla projekty prosadit, Zděnek ji kritizoval. Uplatit se ho sice nepodařilo a Zděnek všechno oznámil policii, přesto Špringlova Analogia získala od té doby od dopravního podniku podle serveru šest jiných zakázek a objednávek za 4,8 milionu.

Redl spoléhal na soudy v Plzni. Ty mu opakovaně pomohly

Domácí

Tendry prověří audit, který naplánovalo vedení magistrátu. „Protože se musí všechny tyto skutečnosti prozkoumat i z hlediska způsobené škody, ta škoda se musí vymáhat, viníci musí být potrestáni a měla by z toho podle mě vyplynout i doporučení na nápravná opatření, co všechno se musí změnit, aby se tyto záležitosti neděly tak snadno, aby městské firmy i město byly více pod kontrolou,“ řekla iRozhlasu pražská radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám