Hlavní obsah

Obrazy herečky Růžičkové zmizely z domu beze stopy

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLATOVY

Obestřeno tajemstvím zřejmě zůstane zmizení několika vzácných obrazů z domu zemřelé herečky Heleny Růžičkové ve Slatině na Klatovsku. Tři ztracená díla v hodnotě nejméně půl miliónu korun se policistům během několikaměsíčního pátrání nepodařilo dohledat. Případ tak dali k ledu s vizitkou pachatel neznámý.

Foto: archív Pivovaru Starobrno

Článek

"Obrazy jsme nenašli. Nevíme, jestli je paní Růžičková někomu ještě před smrtí věnovala, anebo je někdo z domu odcizil. Proto jsme případ odložili," řekl Josef Švec z klatovského ředitelství policie.

Detektivové monitorovali malířské aukce a podobné akce, kde by se mohly obrazy objevit. Úspěšní nebyli ani při kontrolách na hranicích. "Nikdo z pozůstalých si zatím proti odložení případu nepodal stížnost," dodal Švec.

Kriminalisté se začali případem zabývat poté, co v lednu podala trestní oznámení na neznámého pachatele snacha herečky. Ta tvrdila, že když viděla poslední televizní reportáž o Heleně Růžičkové z loňského listopadu a kameraman zabral interiér chalupy, obrazy, na které se pamatuje z minulosti, tam nebyly.

O násilné vloupání nešlo

Později kriminalisté zjistili, že se jedná o tří obrazy - jeden od herce a malíře Josefa Hlinomaze s názvem Zuzana a starci, druhý obraz namaloval Libor Vojkůvka a jmenuje se Dýmka míru a třetí obraz pochází z dílny výtvarnice Inge Švandové.

Pokud obrazy někdo z domu ukradl, tak se dovnitř nedostal násilím. "Po oznámení jsme ohledali dům a zjistili jsme, že zámek od vstupních dveří nebyl porušený. Neměli jsme žádné oznámení, že by se do domu někdy dříve někdo vloupal," řekl zdroj obeznámený s případem.

Helena Růžičková podlehla 4. ledna v plzeňské fakultní nemocnici v dlouhém souboji s rakovinou.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám