Hlavní obsah

Obhájce řidiče: Požadujeme posudky několika znalců

Novinky, Patrik Biskup, Jiří Falout, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Přibrání znalců z oboru konstrukce motorových vozidel, silniční dopravy a stavu komunikací požaduje chebský advokát Zdeněk Ptáček, který obhajuje řidiče autobusu Pavla K., obviněného z trestného činu obecného ohrožení za tragickou sobotní nehodu neoplánu u Českého Krumlova.

Foto: Břetislav Boháč

Nad mapou závodu

Článek

 "Trestní stíhání bylo zahájeno na základě závěru znalce z oboru autoopravárenství, konstrukce motorových vozidel, který po několikahodinové prohlídce autobusu předběžně vyloučil jeho technickou závadu. Tenhle jeho předběžný závěr může potvrdit, ale také vyvrátit důkladná znalecká expertiza," řekl Právu Ptáček. Ten podle svých slov převzal obhajobu poté, co se na něho klient obrátil.

Osmačtyřicetiletý řidič autobusu převzal obvinění z trestného činu obecného ohrožení z rukou dvojice jihočeských policistů v místě, kde se nyní zdržuje. "To se nám podařilo ještě v úterý večer," řekl ve středu Právu mluvčí jihočeské policie Dušan Klícha. Místo, kde se obviněný nachází, však odmítl sdělit.

Řidič zatím nevypovídal

 "Domnívám se, že důvody jsou logické," poznamenal Klícha. "Nebylo důvodu odmítnout. Právě proto, že celá veřejnost je proti němu, potřebuje tenhle člověk pomoci. Zatím je třeba na něho hledět jako na nevinného," uvedl Ptáček na otázku proč obhajobu převzal. Obviněný šofér zatím oficiálně nevypovídal. "Předpokládám, že k věci bude do týdne vyslechnut. Vzhledem ke značnému psychickému traumatu ještě ani není schopen nehodu dopodrobna popsat. Následky si ale plně uvědomuje a je z toho zdrcený," pokračoval Ptáček. Odhadnout délku přípravného řízení si advokát netroufá odhadnout. "To závisí na době zpracování znaleckých posudků. Může to trvat i měsíce," řekl.

Státní zástupkyně již soudní znalce oslovila

K vyšetřování případu nehody, při které zahynulo 19 lidí a dalších 34 utrpělo zranění, byli přibráni další soudní znalci z oblasti dopravy a konstrukcí, silniční dopravy a lékařských oborů. Ti se budou mimo jiné zabývat takzvaným nehodovým dějem z technického hlediska, technickým stavem autobusu, lékařskými a pitevními zprávami. Souhrnné výsledky těchto znaleckých analýz budou podle českokrumlovské státní zástupkyně Blanky Klinovské, která vyšetřování dozoruje, k dispozici nejdříve za čtrnáct dnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám