Hlavní obsah

Obchodník se zážitky měl jen inkasovat, služeb se lidé nedočkali

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Koupit k narozeninám či výročí květinu, plyšového králíčka nebo něco pěkného do domácnosti už dávno nefrčí. Hitem jsou zážitkové akce jako let balónem, nejrůznější masáže, relaxační pobyty nebo třeba řízení tanku. Přesně s takovými zážitky obchodovala společnost Užijsito pod vedením osmatřicetiletého Lubomíra Hermana z Brna.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lubomír Herman se před brněnským soudem intenzivně hájil.

Článek

Jenže zákazníci se podle obžaloby dočkali jediného adrenalinu – když chtěli realizovat svoji akci, společnost zaplacené zážitky neposkytla. Herman kvůli tomu stanul v úterý před brněnským Městským soudem, kde se zpovídá z podvodu.

Podle státního zástupce podnikatel se zážitky podvedl své klienty v několika desítkách případů. „Byl to paragliding jako svatební dar, společnost ale nekomunikovala a byla nekontaktní. Dalším byl celodenní zážitek na jízdu terénním vozem Land Rover, také když mělo dojít k vyzvednutí zážitku, nekomunikovali,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

Stejně měli dopadnout lidé bažící pro pivních lázních, golfovém tréningu nebo horském pobytu. Celková škoda se měla vyšplhat na desítky tisíc korun. Muž se měl nepoctivě chovat i k dodavatelským společnostem.

Svědků mohou být desítky

Jen samotné čtení obžaloby trvalo státnímu zástupci téměř hodinu, na což plynule navázal stejně dlouhým nepřerušovaným projevem obžalovaný, kterého z vazby přivedla na jednání soudu eskorta. „Stávalo se, že lidé si to objednali, dostali poukazy, ale nezaplatili. Není prokázáno, že by to ti lidé zaplatili,“ hájil se Herman s tím, že zážitkové poukazy měly omezenou platnost a v některých případech tak jednoduše propadly.

Na senát v čele s Martinem Vrbíkem čeká nelehká práce, kdy se bude muset prokousat složitou Hermanovou obhajobou a zřejmě vyslechnout i desítky údajně podvedených klientů. Pokud by soud nakonec podnikatele uznal vinným, hrozí mu až osm let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám