Hlavní obsah

O týrání dětí nevíme, vypověděly dvě matky u soudu s učitelkami MŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proces se třemi učitelkami z mateřské školy v Klášterci nad Ohří, které čelí obžalobě z nepřiměřeně hrubého chování vůči svěřeným dětem, pokračoval ve čtvrtek u soudu v Chomutově. Vypovídaly další dvě svědkyně. Obraz řízení se tentokrát lišil od předchozích stání, kdy maminky popisovaly mnohdy hrubé násilí na dětech.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obě svědkyně se učitelek zastávaly. Jedna z nich se dokonce vzdala náhrady škody v objemu zhruba čtyři sta tisíc korun. Žaloba vypočítala v souhrnu pro devět údajně poškozených matek odškodné na přibližně čtyři miliony korun. Výpovědi předvolaných svědkyň si ve čtvrtek vyslechla u soudu pouze jedna z obžalovaných, protože další dvě se z jednání omluvily.

Ještě než začalo soudní líčení, ukázalo se, že na místě jsou dvě svědkyně, které neměly v ten den vůbec vypovídat. Jedna z nich plakala před soudní síní, že neví vůbec, o co jde a co tam dělá. „Doma mi umírá dcera a já musela sem. Najala jsem si kvůli tomu šoféra, abych byla co nejdříve zpátky,“ vzlykala. Soudkyně Iva Dvořáková se jí i druhé ze svědkyň předvolaných omylem omluvila, že došlo k administrativní chybě, a budou předvolány jindy.

Syn si nestěžoval

„Nevím, že by se tam něco stalo, nic se ke mně nedoneslo,“ uvedla u soudu první z matek, která má svého syna od malička kvůli mozkové obrně na invalidním vozíku. „Ani si na nic nestěžoval a neslyšela jsem to ani od nikoho jiného,“ pokračovala k dění ve školce.

Když jsme potkali naši paní učitelku, tak se k ní dcera radostně hlásila
svědkyně

Druhá ze svědkyň, která měla ve školce v Klášterci svou dceru s mentální retardací, také o žádném incidentu vůči své dceři nevěděla. Jak uvedla, dozvídala se o nich až později pouze z popisu kolegyň obžalovaných ze školky nebo od jiných maminek. „Když jsme potkali naši paní učitelku, tak se k ní dcera radostně hlásila,“ komentovala.

Další popisovaly hrubé zacházení

Svědkyně, které vypovídaly při minulých stání u soudu, naopak popisovaly často až hrubé zacházení s dětmi. Ženy podle obžaloby na děti neúměrně až hystericky křičely a hrubě se k nim chovaly. Svého jednání se měly údajně dopouštět zejména na dětech s různým postižením. Tím prý úmyslně ohrozily jejich rozumový a citový vývoj. Jedna z nich například údajně dětem v koupelně mateřské školy namáčela hlavu do studené vody.

Státní zástupkyně Iveta Přecechtělová viní učitelky z přečinu ohrožování výchovy dítěte a žádá pro všechny tři podmíněné tresty a zákaz činnosti. Zmocněnkyni poškozených Lucii Hrdou ve čtvrtek zastupoval u soudu kolega. Navrhl překvalifikovat případ na zločin týrání svěřené osoby.

Případ se dostal na veřejnost před zhruba čtyřmi lety. Následně se jím na popud rodičů jednoho z dětí začala zabývat policie. Učitelky vinu při zahájení hlavního líčení odmítly.

Soudkyně Dvořáková odročila jednání na pondělí 13. května, kdy budou vyslechnuti další svědci. Soudní líčení má pokračovat minimálně do druhé poloviny června.

Učitelky ze školky stojí před soudem za hrubé chování k dětem. Strkaly jim hlavu pod studenou vodu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám