Hlavní obsah

O razii na nevěstince někteří majitele věděli

Novinky, Pavel Blažek, Právo
PRAHA

Majitelé některých nevěstinců věděli o akci Fantine dříve, než byla podle sdělení ministra vnitra Stanislava Grosse zahájena.

Foto: SŠT Přerov

Studentka optiky

Článek

Gross v pátek na noční tiskové konferenci tvrdil, že úder na erotické podniky byl zahájen všude ve stejný okamžik: čtvrt hodiny před začátkem konfefrence, tedy ve 23 hodin. Ve třech erotických klubech však provedli policisté razie už v pátek během dne! Tedy několik hodin před hromadným úderem 4500 policistů a 450 hasičů.

Razii za bílého dne ve třech erotických klubech v průběhu pátku včera nejprve nepotvrdila mluvčí pražské policie Eva Brožová. "Informacemi disponuje policejní prezídium," odpověděla na dotazy Práva.

Hrozil útěk pachatelů

Informaci pak ale skutečně potvrdila mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová: "Tři akce policisté museli z taktických důvodů uskutečnit již v pátek ve dne. Šlo o zákroky ve třech erotických klubech, v jednom pražském a ve dvou na Chomutovsku. Měli rozpracovánu trestnou činnost v těchto klubech a museli začít dříve. Hrozilo, že by podezřelí pachatelé mohli utéct. Proto se tyto tři kluby neobjevily ani večer na páteční tiskové konferenci v údajích o kontrolovaných klubech v rámci akce Fantine," vysvětlila Kosinová.

Ministr vnitra Stanislav Gross včera v rozhlasové stanici BBC uznal, že velké soustředění policistů na páteční akci Fantine neuniklo pozornosti lidí. "Tak velký přesun sil, který po republice byl, samozřejmě neunikl pozornosti, takže od odpoledních hodin začaly různé dotazy, co to má znamenat. Nakonec jsme se rozhodli, že svoláme tiskovou konferenci," řekl Gross.

Na dotaz, zda by zopakoval svolání tiskové konference v pátek necelou hodinu před půlnocí, odpověděl: "Kdybyste mi řekl, jestli bych to udělal v tuto chvíli stejně, tak bych řekl nikoliv. Takže potud si myslím, že ta kritika má něco do sebe. Je potřeba se nad ní zamyslet," přiznal Gross.

Na kontrolu nepřišli policisté-zákazníci

Majitel jednoho pražského nevěstince Právu včera řekl, že razie ve třech podnicích v průběhu pátečního dne personálu klubů hodně napověděla. "Nepamatujeme si, že by byla policií kdy provedena ve dne tak velká razie ve třech erotických klubech současně. Navíc v tak početném nasazení policistů. Chovali se také jinak než při běžných kontrolách. A nebyli mezi nimi policisté, které známe, protože využívají služeb našich děvčat. To nám stačilo, abychom pochopili, že má na naše podniky přijít velký policejní úder. Začali jsme se dotazovat a okamžitě připravovat," sdělil Právu majitel.

Dodal, že se majitelé a provozovatelé nevěstinců znají i se svými mimopražskými kolegy a vzájemně se o razii ještě před páteční nocí informovali. "Mnohdy se známe jen obchodně. Děvčata v našich podnicích totiž rotují. Jde o spolupráci při obměně personálu a zpestřování nabídky služeb. Přirozeně jsme si dali echo. Nevěděli jsme však, že se razie jmenuje Fantine. To jsem si přečetl až v sobotních novinách," přiznal. Odmítl se vyjádřit k dotazu, zda jim klienti z řad policistů nedali echo také. "Bez komentáře," řekl.

Vzájemnou součinnost potvrdili i mimopražští majitelé nevěstinců. "Od šesti večer jsem věděl, že mám čekat ránu od policie. Přišla. Dopadlo to dobře. Až na hasiče, kteří zjistili, že nemám protipožární zabezpečení podle předpisů. To nyní napravuji," přiznal v pondělí Právu majitel severočeského nevěstince.

Provozní problém?

Mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková na dotazy Práva o předčasném zahájení akce Fantine a tím způsobené předčasné informovanosti a přípravě majitelů nevěstinců na razii včera neodpověděla, přestože dotazy převzali její podřízení z tiskového odboru.

Pražský kriminalista označil informovanost majitelů nevěstinců o akci Fantine za provozní problém. "Pohotovost 4500 policistů a 450 hasičů se neutají. Natož v pátek a týden po akci Kryštof. Předčasné zákroky jasně ukázaly směr úderu. V tom nevidím problém," řekl kriminalista. Za vážnou věc označil, že policisté tvoří klientelu nevěstinců.

"V době, kdy jsem vstoupil do řad policie, tehdy SNB, platilo, že pohlavní styk s prostitutkou znamená padáka. Totéž až na výjimky hrozilo i v případě onemocnění pohlavní chorobou. To dnes neplatí. I když se ví, že na prostituci je nalepena další kriminální činnost," řekl v pondělí Právu kriminalista s třicetiletou praxí. "Nejmenujte mě. Asi bych dostal nálepku stará struktura a padáka," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Razie Fantine: ve vazbě skončilo 12 kuplířů

Stíháním 21 osob za kuplířství a obchod s lidmi skončila noční razie s krycím názvem Fantine v 435 nočních klubech v 53 okresech celé republiky zaměřená proti...

Výběr článků

Načítám