Hlavní obsah

O prázdninách zemřelo na silnicích 118 lidí, o tři víc než loni

V červenci a srpnu letošního roku zemřelo na českých silnicích 118 lidí, o tři více než ve stejném období loni. Počet nehod klesl o 193 na 17 821. Méně bylo i zraněných lidí při nehodách. Na tiskové konferenci o tom v úterý informoval pověřený ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Střet dvou nákladních aut u Lechovic na Znojemsku v pondělí jeden z řidičů nepřežil. Archivní snímek

Článek

Počet usmrcených lidí na silnicích v prázdninových měsících je podle Zlého třetí nejnižší od roku 1990. Nejvíce osob, 291, zahynulo v roce 1993, nejméně v roce 2017. Tehdy při nehodách zemřelo 101 lidí.

Nejtragičtějším dnem letošních prázdnin se stalo pondělí 26. srpna, kdy nehody nepřežilo šest lidí. Pět lidí na silnicích zemřelo 29. července a 19. srpna.

Nejčastěji při dopravních kolizích umírali řidiči osobních vozidel a jejich spolujezdci, následovali motocyklisté, cyklisté a chodci. Nejvíce lidí o prázdninách přišlo o život při nehodách, kdy řidič kvůli nezvládnutí vozidla přejel do protisměru. Nejčastěji se nehody stávaly proto, že se řidič plně nevěnoval řízení.

Tragický začátek prázdnin

Za celé prázdniny, které letos začaly koncem června a končily první zářijový den, zahynulo 128 lidí. Tragický byl už první prázdninový víkend. Od 28. do 30. června zemřelo při nehodách devět lidí. O minulých prázdninách včetně prvního a posledního víkendu zahynulo 123 osob.

Česku se zatím nedaří naplňovat národní strategii, jejímž cílem bylo snížení počtu obětí dopravních nehod na úroveň EU. Od začátku letošního roku zemřelo na českých silnicích už 352 lidí, meziročně o devět více. Podle národní strategie přitom nemá být za celý letošní rok usmrceno víc než 362 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám