Hlavní obsah

Nudil se a způsobil požár za 60 milionů korun. Byla to klukovina, řekl u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Z obecného ohrožení se zpovídá před plzeňským krajským soudem Vladimír Brož, který podle obžaloby na Silvestra 2021 způsobil během směny požár skladu. Škoda se vyšplhala na téměř 60 milionů korun. „Byla to klukovina,“ přiznal se muž.

Vladimír Brož se zpovídá před plzeňským krajským soudem z obecného ohrožení.Video: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

V inkriminovaný den se pohyboval Brož u regálu se zapalovači, tabákem, uhlíky do vodních dýmek a náplněmi zapalovačů v plzeňské firmě Peal. V prostorách platí přísný zákaz kouření i používání otevřeného ohně. Podle policejních vyšetřovatelů však skladník z nudy zkoušel funkčnost zapalovače a zapálil papírovou krabici od uskladněného zboží.

Následně ho vylekal spolupracovník a varoval ho, že přichází šéf. „Rukou nedostatečně umačkal žhnoucí krabici, z místa odběhl a už se nevrátil. Protože byl poslední den roku, pracovní směna byla předčasně ukončena a všichni zaměstnanci objekt skladu opustili,“ konstatoval státní zástupce Jiří Richtr.

Podle něj se krabice znovu rozhořela a následný požár poškodil třípodlažní budovu i zboží. Oheň tehdy likvidovali hasiči několik hodin.

Brož svou vinu před soudem odmítl. Zároveň ale připustil, že šlo o klukovinu. „Byla to obrovská chyba zkoušet zapalovač a zapalovat na té krabici,“ řekl. Dále vypověděl, že plamínek sfouknul. „Prsty jsem ho ještě zamačkal. Strávil jsem tam pak nějakou dobu, prohlížel si produkty. Když jsem odtud odcházel, vizuálně jsem krabici zkontroloval. Nežhnula, nekouřila. Za mě to bylo uhašené,“ podotkl.

Dostal už pokutu za pyrotechniku

Také sdělil, že porušil bezpečnost. Ale zodpovědný za požár celého skladu prý není. Práce ve firmě Peal pro něj byla nejlepším zaměstnáním, které kdy měl. Asi před deseti lety dostal pokutu od policie, protože jako fanoušek fotbalové Viktorky zapaloval pyrotechniku na stadionu. „Od té doby jsem se toho nedotkl,“ zdůraznil Brož, jemuž hrozí až osmiletý trest.

Žalobce chce osm let vězení pro skladníka, který si z nudy hrál s ohněm a sklad zapálil

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám