Hlavní obsah

Novorozence odložila na hydrant a odešla, odsedí si 16,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Matka z Prahy, která loni zanechala na chodbě panelového domu tašku s mrtvým novorozencem, si za jeho předem promyšlenou vraždu odpyká 16,5 roku. Trest jí v úterý pravomocně potvrdil pražský vrchní soud, který zamítl ženino odvolání. Uvedla to mluvčí soudu Simona Heranová. Obžalovaná tvrdila, že si na okolnosti porodu nevzpomíná.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Žena porodila tajně a bez asistence v noci na 5. března 2018, a to v bytě v ulici Drimlova, kde ji nechala přespat její známá. V té době přebývaly v dalších pokojích bytu dvě jiné podnájemnice, které o těhotenství ani porodu nevěděly. Žena totiž svůj stav před okolím tajila. U soudu to zdůvodnila obavami z toho, že by ji lidé přemlouvali, aby si dítě ponechala, což neměla v úmyslu.

Zdravého novorozeného chlapce matka podle verdiktu buď přímo udusila, nebo ho záměrně nechala ležet bez pomoci na studeném místě, kde se udusil z podchlazení. Tělíčko dala do igelitové tašky, kterou ráno položila na skříňku hydrantu v suterénu domu. Poté po sobě v bytě uklidila a odešla pryč.

Čtyřiatřicetiletá žena v době těhotenství nikdy nevyhledala lékaře ani nepodnikla žádné kroky k tomu, aby o dítě po jeho narození buď pečovala sama, nebo ho předala úřadům či anonymně umístila do babyboxu nebo do nemocnice.

Obžalovaná, která má základní vzdělání a živila se brigádami v rychlém občerstvení, přivedla dříve na svět dvě jiné děti. O staršího syna se stará jeho otec, dceru dala k adopci hned po porodu. Nad smrtí svého třetího dítěte u soudu neprojevila lítost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám