Hlavní obsah

Nová taktika obviněných: žalují státní zástupce

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyšetřování velkých ekonomických kauz může být ohroženo. Velkou část z nich totiž mají na starosti specializovaní státní zástupci z Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ), kteří až na výjimky čelí ze strany obviněných doslova smršti nejrůznějších trestních oznámení nebo civilních žalob. To má za následek, že se vyšetření už tak složitých případů a jejich projednání u soudu neúměrně prodlužuje.

Článek

Podle pražského vrchního státní zástupce Vlastimila Rampuly jde o nový trend a o nebezpečný nátlak na práci státních zástupců vůbec.

"Stalo se to pravidlem v těch nejzávažnějších věcech, hlavně u našeho vrchního zastupitelství, protože tady jsou kauzy, ve kterých o něco jde. Týká se to především našeho odboru závažné hospodářské a finanční kriminality, a to téměř v každé věci, kde už bylo zahájeno trestní stíhání,“ konstatoval pro Právo Rampula.

Doplnil, že v současnosti jeho podřízení řeší asi 40 kauz, v nichž už policie někoho obvinila.

"V těchto kauzách bychom v každé dohledali nějaký způsob nátlaku anebo skutečně šikanózním způsobem znepříjemnění práce státních zástupců,“ sdělil Rampula.

Hlavně mediálně známé kauzy

Podle jeho slov se vesměs jedná o mediálně známé věci a že už na VSZ v Praze prakticky není žalobce, který by podobným atakům nečelil. Jejich autory jsou přitom jak sami obvinění, tak prý i poškození, kteří chtějí zvrátit rozhodnutí státního zástupce na svou stranu.

Přestože většina trestních oznámení na žalobce nemá relevantní základ a může být později odložena, už to stačí, aby se práce policie a žalobců na některé z velkých ekonomických kauz zpomalila.

Z dozorujícího státního zástupce se tak totiž stane účastník sporu a tím pak automaticky čelí ze strany obviněných lidí námitkám z podjatosti.

"Výsledek je ale pouze jeden. Nikdy zatím nebylo konstatováno, že by byl státní zástupce vyloučen,“ upozornil Rampula.

Pokud by však musel být státní zástupce kvůli podjatosti vyměněn, znamenalo by to, že by jeho nástupce musel nastudovat často tisíce stran spisu a vše by muselo začít nanovo.

Korupce na obraně i konkurzní mafie

O tom, že je situace vážná, svědčí i to, že Rampula na problém upozornil tento týden i všechny šéfy krajských státních zastupitelství. Trend se totiž podle něj začíná rozmáhat i tam. Jeden z obviněných například podal civilní žalobu na ochranu osobnosti na státního zástupce Barnabáše Lišku z Českých Budějovic, který dozoruje rozsáhlý případ korupce při zadávání zakázek na ministerstvu obrany.

Dalším podobným případem je podle Rampuly kauza domnělé konkurzní mafie kolem soudce Jiřího Berky, který jako obžalovaný přímo při hlavním líčení u táborského soudu podal trestní oznámení na pražskou vrchní žalobkyni Danielu Smetanovou, jež má kauzu na starosti.

Zatím poslední věcí je případ České pivo, související se zkrachovalou Investiční a poštovní bankou. Právo o něm informovalo v úterý. O státním zástupci Ladislavu Letkovi z VSZ anonym tvrdí, že hodlá za peníze zastavit po devíti letech stíhání všech hlavních aktérů této kauzy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám