Hlavní obsah

Nositel viru HIV Maarty nakazil nejméně deset lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí obžaloval státní zástupce šestadvacetiletého Rudolfa Nováka, který se měl dopustit trestných činů ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a také šíření nakažlivé choroby. Hrozí mu až osm let vězení. Jeho obětí bylo asi deset, ale možná i více.

Foto: Lucie Drahošová

Oční vyšetření

Článek

Šestadvacetiletý Rudolf Novák, který je podezřelý z šíření viru HIV, zřejmě nakazil deset mužů, pravděpodobně české národnosti. Není ale vyloučeno, že jich bylo více. Podle ČTK to řekl státní zástupce pátého pražského obvodu Julius Lachnitt, který v pondělí na Nováka podal obžalobu.

Novák, přezdívaný Maarty, věděl podle policie od září 2001, že je nositelem nebezpečného viru, a dva roky jej roznášel mezi svými známými.

Seriózně vyhlížející mladík navazoval známosti v gay klubech v centru Prahy a také na internetu. Policisté po jeho zadržení apelovali na jeho případné partnery, aby podstoupili zdravotní testy.

V České republice je evidováno zhruba 680 HIV pozitivních osob. Nemoc se rozvinula u 175 lidí, 108 z nich již zemřelo. HIV pozitivním ženám se narodilo 47 dětí, ale jen čtyři jsou nemocné. Za uplynulé čtvrtstoletí zabil AIDS na celém světě přes 20 miliónů lidí. Podle odhadu žije ve světě 34 až 46 miliónů lidí s virem HIV nebo s nemocí AIDS.

Reklama

Související témata:

Související články

Homosexuální mladík vědomě šířil AIDS

Pražská policie v těchto dnech obvinila šestadvacetiletého muže z Prahy, který podle ní od podzimu 2001 zcela vědomě šířil virus HIV. Homosexuálně zaměřený...

Výběr článků

Načítám