Hlavní obsah

Homosexuální mladík vědomě šířil AIDS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražská policie v těchto dnech obvinila šestadvacetiletého muže z Prahy, který podle ní od podzimu 2001 zcela vědomě šířil virus HIV. Homosexuálně zaměřený mladík přezdívaný Maarty si od té doby hledal stále nové a nové partnery. Lidé, kteří s ním měli sexuální styk, by proto měli neprodleně navštívit lékaře.

Foto: archiv Miroslava Jakeše

Nejspolehvější dopravní prostředk je pes

Článek

"R.M. Novák již od září 2001 věděl, že je nositelem viru HIV. Přesto se nadále intimně stýkal především s muži, které ale většinou o svém stavu neinformoval," sdělila ve čtvrtek mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Novák se seznamoval přes internet, ale také v pražských klubech. Podle Knolové si pro krátkodobé vztahy vybíral dobře situované partnery či cizince.

Toto chování mu procházelo až do současnosti. Jedna z jeho obětí však patrně zjistila, že je pozitivní, a následně vše nahlásila na policii.

Hrozí mu tři roky

Muž je obviněn z trestného činu šíření nakažlivé choroby, za což mu hrozí tříleté vězení. Vzhledem k jeho promiskuitě hledá policie jeho další krátkodobé známosti. Volat mohou na telefonní číslo 974825323. Pokud jim to ostych nedovolí, měly by v každém případě absolvovat příslušné testy.

Virus HIV způsobuje postupnou ztrátu imunity. Lidé nakažení chorobou AIDS, která byla poprvé zaznamenaná v roce 1981 na území USA, nakonec umírají na banální onemocnění. V České republice žije podle údajů z roku 2003 přes 500 nakažených. Ve světě počet vzrostl na asi 40 miliónů lidí, z toho asi 2,5 miliónu činí děti mladší 15 let. Na nemoc dosud nebyl nalezen účinný lék.

Reklama

Výběr článků

Načítám