Hlavní obsah

Choval se k ní jako k princezně, přesto ho bodla. Soud ji poslal na 12 let za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Měli spolu vřelý vztah, plný lásky. Druh se prý k pětadvacetileté Sáře Chovanečkové z Rapotína na Šumpersku choval jako k princezně. Hned proto věděla, že je to ten pravý, že s ním chce strávit zbytek života. Pořídili si nové bydlení, budovali ho, měli spoustu plánů. Přesto ho bodla nožem tak, že nebýt včasné lékařské pomoci, mohl zemřít.

Sára Chovanečková u olomouckého krajského souduVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

Na vině byla podle ní její závislost na alkoholu a žárlivost, která u ní v opilosti gradovala. Útok přiznala, odmítla však, že by druha chtěla usmrtit. Senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě ji v úterý za pokus vraždy poslal na 12 let za mříže. Hrozilo jí až 20 let. Zároveň musí absolvovat ústavní protialkoholní léčbu.

Verdikt si vyslechla se slzami v očích, s hlavou v dlaních a doprovodila ho výkřikem „ty vole“. Rozsudek není pravomocný, obžalovaná se na místě odvolala.

„Dali jsme na výpověď poškozeného, kterou učinil v přípravném řízení. Tehdy podle nás vypověděl úplnou pravdu. Později u něj nastal posun. Jsme přesvědčeni, že byl veden snahou družce pomoci. Nejde jen o náš dojem. Je to potvrzeno jednoznačnými fakty, především záznamy telefonních hovorů obžalované, které měla z vazby s příbuznými a poškozeným,“ uvedl předseda senátu olomouckého krajského soudu Vladimír Najdekr.

Nevidomého muže shodil do rozvodněné Jizery. Soud mu potvrdil 11,5 roku za vraždu

Krimi

Znali se od školky

Smrtelný následek byl podle něj s ohledem na útok nožem, intenzitu a oblast, do které byl poškozený bodnut, reálný. „Znalec to jednoznačně potvrdil a obžalovaná s tím musela být srozuměna. Jednala tedy s úmyslem, byť nepřímým, “ dodal soudce s tím, že trest je přiměřený. „Vzali jsme v úvahu bezúhonnost obžalované. Pro trest nižší, pod spodní hranicí sazby, nebyly splněny podmínky,“ dodal soudce.

S poškozeným se Chovanečková znala od školky. Po smrti otce a poté, co se rozešla ve zlém s matkou, se k němu nastěhovala. Bydleli spolu asi devět měsíců.

Zavraždit se ho podle obžaloby rozhodla loni 29. července krátce po třetí hodině ranní v jí užívaném bytě v Mohelnici na Šumpersku. Po předchozím požití alkoholických nápojů, v době, kdy poškozený šel spát, přešla do ložnice, kde bylo v tu chvíli zhasnuto.

Přistoupila k posteli, kde muž ležel, a poté, co po jejím příchodu vstal, jej napadla nožem, přičemž mu stihla zasadit jen jednu ránu do oblasti hrudníku. Napadený se totiž bezprostředně po započetí útoku začal bránit levou rukou nataženou před sebe. Podařilo se mu vstát, utéct z bytu a přivolat si lékařskou pomoc. Po ošetření na místě byl pak převezen do Fakultní nemocnice v Olomouci, kde byl i hospitalizován.

Chce s ní i nadále žít

U soudu vypovídal jako svědek. Už dříve prohlásil, že k obžalované stále něco cítí a chce s ní i přes hrůzný incident žít. Tvrdil, že v osudnou noc v opilosti vyšilovala. Byla prý mimo, křičela, že o něj nechce přijít a měla v ruce nůž. Měl o ni strach, bál se, aby si neublížila, a proto se jí ho pokusil vzít. „A najednou přišlo bodnutí. Jak, to nevím,“ vypověděl tehdy.

Na této verzi trval i poté, co ho soudce upozornil, že v přípravném řízení mluvil jinak. Jeho apel na to, že u soudu, kde se řeší vražda, musí mluvit pravdu, nezabral. Soud mu ale neuvěřil.

Muž podle soudu ubodal přítelkyni ranami do hlavy a krku, dostal 18 let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám