Hlavní obsah

Nezastavila u přechodu jako druhé auto a smetla koloběžkářku. Dostala podmínku a musí platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna řidička u přechodu zastavila, druhá ale ne a smetla 47letou koloběžkářku, jež utrpěla vážná zranění. Za nehodu, k níž došlo v červenci 2022 v Dobřanech na jižním Plzeňsku, soud 31letou řidičku Alfy Romeo Petru Vasilňákovou původně zprostil obžaloby, po odvolání ale nyní rozhodl o podmíněném trestu vězení, pokutě a náhradě škody.

Obžalovaná řidička Petra Vasiňáková u Okresního soudu Plzeň-jihVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

K dané křižovatce nejdříve přijela řidička BMW. Najela si do středového pruhu k odbočení doleva a poté zastavila před přechodem pro chodce, aby umožnila ženě na elektrické koloběžce dostat se na druhou stranu silnice. Ta se rozjela, ale v druhé polovině přechodu ji smetla Vasilňáková, která jela v pravém pruhu a na zastavení bavoráku před zebrou nereagovala.

Renata P. nehodu málem nepřežila, Okresní soud Plzeň -jih ale Vasilňákovou původně zprostil obžaloby s tím, že za srážku si poškozená může sama, když koloběžku přes přechod netlačila, ale jela na ní. Podle tehdejšího rozsudku tak byla mnohem rychlejší než chodec, a tím, že obžalované vjela do jízdní dráhy, jí nedala v podstatě přednost.

Po zásahu plzeňského krajského soudu, který původní verdikt k odvolání státního zástupce zrušil, ale obžalovanou nyní stejný okresní soud potrestal za těžké ublížení na zdraví půlročním vězením s podmíněným odkladem na 20 měsíců a pokutou 12 tisíc korun. Zároveň ženě uložil povinnost uhradit zdravotní pojišťovně náklady na léčení ve výši 116 tisíc korun a samotné poškozené pak 26 tisíc korun odškodné.

S dalším nárokem 1,35 milionu korun za duševní útrapy, bolestné a snížení společenské uplatnění odkázal soud Renatu P. do civilního řízení.

Foto: Hasiči

Místo dopravní nehody

V duchu jsem si říkala, ať zpomalí

Nehoda se stala v Dobřanech před křižovatkou třídy prvního Máje a ulice Lipová.

Vasilňáková, která jela směrem od Plzně, přijela ke křižovatce rychlostí 60 kilometrů. Koloběžkářka po nárazu letěla vzduchem asi deset metrů. Na místě ji pak oživovali svědci a po převozu do nemocnice u ní lékaři zjistili vážné poranění mozku a roztrženou krkavici.

„Zastavila jsem těsně před zebrou a chtěla nechat přejít paní, která stála vedle koloběžky na kraji přechodu. Když na ni nastoupila a rozjela se, viděla jsem ve zpětném zrcátku, jak zprava přijíždělo auto. V duchu jsem si říkala, ať zpomalí, jinak nestihne zastavit. Pak došlo ke střetu. Byl to šok. Vystoupila jsem z auta a šla poskytnout první pomoc,“ líčila před soudem řidička BMW.

Policie obvinila koloběžkáře, který na chodníku srazil mladého muže

Krimi

Podle názoru odvolacího soudu bylo povinností Vasilňákové před přechodem zpomalit nebo zastavit právě i ohledem na to, že souběžně jedoucí vozidlo tam zastavilo. Jeho právní názor nyní zohlednil i okresní soud.

„Nereagovala na dopravní situaci, kdy souběžně jedoucí řidička před přechodem zastavila. Pokračovala dál v jízdě, v důsledku čehož narazila do poškozené. Jako účastník silničního provozu se tak nechovala ohleduplně a ukázněně, čímž porušila důležitou povinnost, neboť s ohledem na místo, kde se obvykle pohybují chodci, hrozil závažný následek v podobě jejich vážného zranění nebo i smrti,“ vysvětlil samosoudce Jiří Žižka.

Upozornil ale na to, že i odvolací soud shledal u poškozené podíl viny na nehodě tím, že přes přechod jela na koloběžce. Vyčíslil ho na třicet procent. To ale podle odvolacího soudu nezbavuje obžalovanou trestní odpovědnosti.

Neznámá žena zachraňovala těžce zraněného řidiče. Díky za velkou pomoc, vzkazuje policie

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám