Hlavní obsah

Nevlastní matku se pokusil zavraždit židlí

– BRNO
Právo, Petr Knötig

Zoufalý pláč 20letého Ladislava Jirocha provázel v pátek hlavní líčení u Krajského soudu v Brně, který ho poslal do věznice se zvýšenou ostrahou na 11 let za pokus o vraždu nevlastní matky. Tu podle soudu napadl dřevěnou židlí loni 26. září v rodinném domku ve Tvarožné u Brna.

Foto: Robert Rohál

Celkem 50 písní z roku 1968 přináší unikátní supraphonské dvojalbum.

Článek

Osmačtyřicetiletá žena sice jeho běsnění díky včasné péči lékařů přežila, ale dodnes není schopná samostatného života a trpí selháním funkcí mozku.

"Soud nemá pochybnosti, že k činu došlo tak, jak přiznal obžalovaný. Při úvaze o trestu nešlo přehlédnout, že obžalovaný brutálně napadl ženu, která mu nahradila matku a podporovala ho. Navíc kvůli banální facce nečekaně napadl ženu, která se nemohla bránit. Jedinou polehčující okolností je to, že jí nakonec přivolal lékaře," uvedl předseda senátu Aleš Novotný.

Mladík, který měl od malička problémy se zákonem, žil i v diagnostických ústavech a náhradní rodiče ho v jeho 10 letech adoptovali v Dětském domově v Plzni, celou dobu před soudem plakal nad tím, co udělal. Řekl, že nikdy nechtěl ublížit nevlastní matce, která jediná mu rozuměla a stála na jeho straně. Připustil, že impulsem byla facka, kterou od matky dostal, když z něj cítila toluen a pochopila, že neustále fetuje.

Dva dny se skrýval

"Když jsem se toho dne vrátil domů a matka ze mě cítila toluen, začala mi nadávat, že se z toho nikdy nedostanu. Pak mě řekla, ať odejdu, ale já jsem chtěl doma aspoň přespat. Na to mi dala facku a já jsem ztratil nad sebou kontrolu. Vzal jsem židli a několikrát ji uhodil do hlavy. Pak jsem se zhrozil z toho, co jsem udělal a chtěl se otrávit plynem, ale nedokázal jsem to," řekl plačíčí Jiroch.

Potvrdil, že posléze bezvládně tělo matky uložil do postele, vzal si věci, které chtěl prodat, aby měl peníze a odešel z domu. Asi 400 metrů za vesnicí se v něm pohnulo svědomí a zavolal lékaře. Pak utekl na Jihlavsko za kamarádkou z diagnostického ústavu. Ta mu také po dvou dnech doporučila, aby se přihlásil na policii, což udělal.

Oběť už není schopná samostatného života

V té době už jeho nevlastní matka bojovala o život na operačním stole brněnských neurochirurgů, kteří museli zachránit ženu s těžkým poškozením mozku. Po několika operacích u ní však došlo k totálnímu selhání mozkových funkcí, takže žena přežila, ale není schopná samostatně žít bez pomoci lékařů.

"Podle lékařské zprávy je na tom poškozená velmi zle a její prognóza je velmi špatná. Je sice šance, že dojde k obnově mozkových funkcí, ale ty jsou zatím vyřazené ze života a nikdo neví, jak to dopadne. Nikdo nedokáže odhadnout, jak se bude její život vyvíjet a zda vůbec bude mít alespoň nějakou kvalitu," doplnil předseda senátu.

Obžalovaný mladík nevlastní matku napadl v době, kdy byl v podmínce za fetování, které umožňoval i dalším. Ponechal si lhůtu na rozmyšlenou, zda trest přijme nebo se proti němu odvolá. Státní zástupce, který mu navrhoval 12 let vězení, si také ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie pátrá po dvacetiletém násilníkovi

Brněnští kriminalisté pátrají po dvacetiletém Ladislavu Jirochovi, který je podezřelý z pokusu vraždy sedmapadesátileté ženy. Podle ČTK jde o nevlastní matku....

Výběr článků

Načítám