Hlavní obsah

Neuvěřitelná drzost: Jedovatý alkohol ve Starostíně byl už jednou vyřazen z prodeje

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Broumov

Případ zatím poslední otravy metylalkoholem ze Starostína na Broumovsku provází neuvěřitelná drzost. Prodavač prodal rodině oběti šest podezřelých okolkovaných láhví s etiketami Tuzemský a Vodka jemná z likérky VAPA DRINK navzdory opakovaným kontrolám příhraničních obchůdků.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Obchod, kde otrávený muž zakoupil alkohol.

Článek

Alkohol úředně vyřazený z prodeje obchodník patrně dopravil do obchodu v těsném sousedství hraničního přechodu po nedávné sérii kontrol. Risk obchodníka prodat podezřelý alkohol bez tzv. rodokmenu, který doposud v Česku zabil tři desítky lidí, odnesl v neděli 65letý obyvatel Starostína.

Obchod se závadným alkoholem kousek od hranic s PolskemVideo: Vladislav Prouza, Právo

Muž po vypití flašky rumu a půl láhve vodky skončil s otravou provázenou poruchou zraku v broumovské nemocnici. „Jde o střední otravu a není v ohrožení života. Záleží na tom, jaké bude mít otravou způsobené poškození zraku následky,“ přiblížil primář nemocnice v Broumově Jiří Veselý.

Policie obchod, kde se vyskytl pančovaný alkohol, okamžitě uzavřela a zakázala veškerý prodej. „Majitel obchodu nebyl schopen doložit předepsané doklady o původu prodávaného alkoholu. Společně s celníky jsme zajistili 240 podezřelých láhví opatřených podobnými etiketami a zbylý alkohol v bydlišti otráveného muže. Čekáme na výsledky laboratorních rozborů,“ přiblížila krajská mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Policie zároveň prostřednictvím obecních úřadů Broumovska varovala obyvatele před produkty opatřené podezřelými etiketami likérky VAPA DRINK.

Foto: Policie ČR

„Okamžitě jsme využili všechny dostupné komunikační prostředky především obecní rozhlasy, kde opakovaně probíhají varovná hlášení. Zároveň jsme informovali kolegy v sousedním Polsku,“ sdělila Eva Mücková (ODS), starostka Meziměstí, pod které Starostín spadá.

Láhve se smrtícím obsahem metylalkoholu pronikly pod rukama kontrolorů do jednoho z kolonie příhraničních obchůdků představujících častý cíl kontrolních institucí.

„Během prohibice u mne byly možná třikrát na kontrole, a potom ještě minimálně jednou. Vždycky brali láhev po láhvi a vlezli doslova všude. Počítám, že podobně probrali i obchod v těsném sousedství, kde se nyní objevil pančovaný alkohol,“ podotkla prodavačka z vedlejšího krámu.

„Ten otrávený alkohol museli mít buďto dobře schovaný v krámě, nebo spíše uskladněný jinde, a nyní, kdy se situace trochu uklidnila, ho zřejmě riskli prodat a takhle to dopadlo. Faktem je, že nemuseli vědět, že láhve jsou otrávené. Ale to nikoho neomlouvá,“ podotkla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám