Hlavní obsah

Nemocnice dceru převodnila a přesolila, proto zemřela, tvrdí rodiče

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Rodina jednadvacetiměsíční holčičky, která v únoru 2008 zemřela ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, požaduje po nemocnici celkem tři milióny korun. Žaloba tvrdí, že nemocnice holčičce, která byla do zařízení převezena ze svitavské nemocnice, dávala nadměrné dávky tekutin a podávala jí zbytečně vysoké dávky sodíku. Fakultní nemocnice v Hradci Králové žalobu odmítá.

Foto: René Chvalina, Právo

Matka jednadvacetiměsíční holčičky, která zemřela ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, trvá na pochybení nemocnice.

Článek

Náhrady nemajetkové újmy se domáhají matka, otec a dva sourozenci zemřelé holčičky. Právní zástupce žalobců Mario Švehelka tvrdí, že nemocnice holčičku převodnila.

„Během necelých 18 hodin holčička přibrala tři kilogramy. Když byla hospitalizovaná, vážila 8,5 kilogramu, v pitevní zprávě je 11,5 kilogramu,“ doplnil Švehelka s tím, že tento enormní nárůst hmotnosti nelze vysvětlit jiným způsobem, než nadměrným podáváním tekutin.

To dítě bylo ráno prosoleno jako slaneček.
právní zástupce rodičů

„Jen pro ilustraci, u dospělého o hmotnosti 85 kg, by analogické zvýšení hmotnosti na 115 kg odpovídalo podání třiceti litrů vody během necelých 18 hodin,“ dodal Švehelka. Žaloba také tvrdí, že nemocnice podávala holčičce zbytečně vysoké dávky sodíku. „To dítě bylo ráno prosoleno jako slaneček,“ připomněl právní zástupce žalobců.

Podle Švehelky byla péče ve svitavské nemocnici v pořádku, problémy nastaly až v nemocnici v Hradci Králové. „To zvěrstvo se dělo až v Hradci Králové. To dítě přišlo do nemocnice ve vážném stavu, ale ne v takovém, aby muselo umřít,“ zdůraznil právní zástupce žalobců a upozornil také na chyby ve zdravotnické dokumentaci.

Roztoky se sodíkem dívka dostávala kvůli léčbě acidózy.
právník nemocnice

Nemocnice odmítá tvrzení, že chybovala. Právník nemocnice Štěpán Kalousek uvedl, že holčička byla ve velmi vážném stavu už při přijetí do hradecké nemocnice. „Roztoky se sodíkem dívka dostávala kvůli léčbě acidózy,“ uvedl Kalousek.

Acidóza laicky znamená překyselení organismu, může být metabolická nebo respirační. V těle se hromadí látky, které organismus není schopen odbourat. To může vést k selhání orgánů.

Právník nemocnice také tvrdí, že dívenka podle odhadů lékařů mohla během léčby přibrat maximálně na 9,5 kilogramu. Vyšší váhu uvedenou v pitevní zprávě vysvětlil pochybením sanitáře při vážení. Hradecký krajský soud v úterý projednávání případu odročil na neurčito.

Reklama

Výběr článků

Načítám