Hlavní obsah

Němečtí dobrovolníci hledají v ČR ženy nucené k prostituci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOMUTOV

Německá nevládní organizace Karo chce pomoci nedobrovolným prostitutkám na česko-německé hranici. Informace o zavlečených ženách se snaží získávat přímo od zákazníků prostitutek.

Foto: Jiří Polčák

Slizečka porcelánová

Článek

Karo, která kdysi vzbudila rozruch knihou o údajné dětské prostituci v českém pohraničí, tvrdí, že se nyní snaží pomoci nedobrovolným prostitutkám.

Zvolila k tomu neobvyklý způsob - informace o zavlečených ženách se snaží získávat od mužů, kteří si od nich sexuální služby kupují.

Náročná práce v terénu

Sociální pracovník Karo Dieter Kostjal už několik měsíců křižuje parkoviště, benzínové pumpy a hlavní dopravní tahy mezi bavorským Hofem a severočeským Chomutovem. Získává informace od klientů pohraničních prostitutek.

"Tito muži by mi měli říci, když při návštěvě bordelu potkají ženy, které jsou k prostituci zjevně nuceny a potřebují pomoc," vysvětlil Kostjal deníku Sächsische Zeitung.

Podle listu jde o jednu z mála možných cest, jak s nucenou prostitucí bojovat. Trestní stíhání pašeráků a pasáků zavlečených žen totiž často neuspěje pro chybějící důkazy.

Jen výjimečně jsou totiž prodávané ženy připraveny vypovídat proti svým pasákům, vysvětlil listu Wolfgang Lehmann z kriminální policie v Pirně.

E 55 obsazená Ruskami

V Německu se od poloviny 90. let zlepšila situace alespoň v tom, že ilegálně zavlečené prostitutky nejsou hned po odhalení vypovězeny, ale získají dočasný pobyt a mohou se zúčastnit případného soudního řízení s obchodníky s bílým masem.

"Většina žen, které se prodávají v klubech a na ulicích okolo Teplic, pocházejí ze zemí bývalého SSSR," cituje list Janu Heisslekovou z pražské nevládní organizace Rozkoš bez rizika.

Podle Kostjala je téměř 100 procent žen, které nabízejí sexuální služby na nechvalně známé dopravní tepně E 55, nucenými prostitutkami.

"Skoro žádná žena, která stojí v Dubí na ulici, to nedělá dobrovolně," tvrdí Kostjal.

Pomoc a nedostatek peněz

"Většina z mužů, na které se obracím, nám skutečně chtějí pomoci," prohlásil. Karo ale již od léta nedostává saskou vládní dotaci, potýká se s nedostatkem peněz a možná bude muset svou činnost zastavit.

"Saská zemská vláda začala celý problém považovat za čistě českou věc a už nás nepodporuje," stěžuje si Kostjal. "Přitom jsou to právě Němci, kteří z obchodu se ženami a z nucené prostituce dělají tak výnosný obchod".

Karo loni rozvířila vody kontroverzní studií Děti šlapou chodník, která mapovala údajně kvetoucí dětskou prostituci v českém pohraničí. Studie vyvolala nevoli českých úřadů a vedla saskou zemskou vládu k přezkoumání činnosti organizace.

Česko-německý policejní tým

Na základě posudku Sasko dospělo k názoru, že Karo sice plní své základní cíle, kterými je prevence a boj proti AIDS a dalším sexuálně přenosným chorobám, svá další pole působnosti ale rozšířilo příliš ambiciózně a řada jeho činností postrádá koncepci.

Po letošním 12. červnu proto Sasko údajně podporuje jen projekty Karo týkající se prevence AIDS a pohlavních chorob u sexuální turistiky.

Druhým výsledkem rozruchu kolem studie Karo byla dohoda o společném postupu české a německé policie. Německé pedofily, kteří prý jezdí do Česka za dětskými prostituty, by napříště měla stíhat česko-německá vyšetřovací skupina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám