Hlavní obsah

Němec: princem zneužívané dívky jsou spolupachatelkami

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ pohlavního zneužívání školaček čtyřiačtyřicetiletým katarským princem Hámidem bin Abdal Sáním má další aféru. Rozpoutal ji o víkendu ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU). Obvinil soudce rozhodující o kauze katarského prince, že nedávali ve škole pozor.

Článek

V neděli označil nezletilé a opakovaně pohlavně zneužité školačky Katařanem za spolupachatelky. Pobouřil tak soudce, žalobce a část odborné veřejnosti. Obvodní soud pro Prahu 2 má dnes v této kauze vynést rozsudek.

Skandál začal minulý týden v pátek večer, kdy v Kotli na Nově Němec obhajoval své iniciativy pro vydání obžalovaného prince do Kataru a tvrdil, že vycházel ze stanovisek renomovaných univerzitních profesorů na trestní právo.

"Jestliže na jedné straně mám stanovisko univerzitních profesorů na trestní právo a na druhé straně soudci, někteří soudci, postupují jinak, tak možná nedávali ve škole pozor," řekl v Kotli Němec. Na obvinění v sobotu reagoval předseda Soudcovské unie Jaromír Jirsa. "Pozor nedával pan ministr na hodinách ústavního práva," řekl Jirsa, který jako soudce vykonává funkci místopředsedy Obvodního soudu Prahy 1.

Němec v obhajobě svého postupu v neděli v Partii na Primě označil za viníky rodiče nezletilých dívek, kteří na dcery nedbali. Přiznal však, že v této věci nepodal na rodiče trestní podnět a současně školačky označil za spolupachatelky trestné činnosti.

Ráj pedofilů?

"Všechny jejich postupy svědčily tomu, že se chovaly jako prostitutky. Rodiče jim to trpěli... jsou spíše v rovině spolupachatelů, než fakticky v rovině poškozených," prohlásil ministr spravedlnosti. Tento postoj soudce pobouřil.

"Zákon jasně chrání nezletilé, kteří ve věku pod patnáct let nejsou schopni domýšlet důsledky svého jednání. Z vlastní praxe vím, že čtyřicetiletý muž těží z této nevyzrálosti, vede je k citové a jiné závislosti a pak toho zneužije. Děti mnohdy vypoví, že souložily dobrovolně. To však neznamená, že nebyly pohlavně zneužity. Pan ministr hlásá něco šíleného. Asi nedomyslel, že jeho postoj by z Česka udělal ráj pedofilů. Děti jsme povinni chránit," řekla Právu v neděli moravská soudkyně, která si nepřála být jmenována.

Stínový ministr spravedlnosti ODS poslanec Jiří Pospíšil v Partii odmítl Němcovy argumenty a zpochybnil jeho tvrzení, že katarská strana prince odsoudí. Vyplývá to podle Pospíšila z právního rozboru katarského trestního práva, který si nechalo od evropského úřadu pro soudní spolupráci Eurojustu vypracovat nejvyšší státní zastupitelství.

"Klidně se s panem ministrem (spravedlnosti Pavlem Němcem) vsadím, že pokud by dotyčný byl předán ještě před vynesením rozsudku do zahraničí, je velká pravděpodobnost, že tam nebude uneseno důkazní břemeno a nebude odsouzen," řekl Pospíšil.

Z právní analýzy podle Pospíšila totiž vyplývá, že v Kataru je speciální typ trestního práva, které vychází z islámského práva šaría. Pospíšil tvrdí, že podle katarských zákonů má svědectví ženy poloviční hodnotu než svědectví muže a svědkem u soudu může být jen muslim starší 18 let. Katarské soudy prý navíc nemohou rozhodnout bez přímé účasti svědka před soudem.

Soudkyně stále odmítá Němcovi vyhovět

Dnes o celém sporu v první instanci rozhodně trestní senát vedený soudkyní Monikou Křikavovou. Ta totiž opakovaně dala najevo, že bude v soudním řízení pokračovat.

"Není žádný důvod, aby zdejší soud přerušoval řízení a věc dával katarské straně pouze na základě její žádosti," řekla v neděli Křikavová. Němec je na tuto variantu předem připraven. Na Primě uvedl, jak bude postupovat, pokud Křikavová nepovolí: "Pochopitelně zvolíme opravné prostředky. Jednak je cesta stížnosti pro porušení zákona nejvyššímu soudu a také cestou obhájce obžalovaného se ta věc dostane patrně k ústavnímu soudu." Podle expertů bude rozhodnutí nejvyššího a případně ústavního soudu nutné.

Člen katarské královské rodiny Sání je souzen za pohlavní styky za úplatu s 16 mladými dívkami, z toho čtyřem ještě nebylo 15 let. Dnes se očekává vynesení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám