Hlavní obsah

Nejvyšší státní zástupkyně se zaměří na domácí násilí a týrání

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se chce v příštím roce zaměřit na důslednější postup státních zástupců při stíhání pachatelů domácího násilí na ženách a dětech. Dalším cílem bude týrání zvířat.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renata Vesecká

Článek

Podle Vesecké přibývá případů této trestné činnosti a zároveň roste brutalita pachatelů. Jak domácí násilí, tak týrání zvířat se přitom podle ní často podceňuje a pachatelé jsou stíháni jen za přestupky, ačkoli právě jejich skutky by měly být klasifikovány jako trestné činy.

Vesecká to uvedla ve čtvrtek na tiskové konferenci, jako jeden z hlavních úkolů nejvyššího státního zastupitelství v nadcházejícím roce.

Koordinace státních zástupců 

Praxi státních zástupců při stíhání těchto trestných činů chce Vesecká sjednotit společným vzděláváním žalobců a větším důrazem na dohledovou činnost. Žalobci by tak měli své kroky koordinovat na úrovni krajů, na kraje pak dohlédnou vrchní státní zastupitelství a nejvyšší státní zastupitelství v Brně.

Cílem je nejen používat při dohledu nad kauzami přísnější právní kvalifikaci, ale také využívat důsledně všech opravných prostředků.

Problém je s kvalitou

Vesecká se ohradila proti spekulacím, že na vrchních státních zastupitelstvích dochází v posledních měsících k postupné likvidaci tzv. Šestých odborů, které se zabývají nejzávažnější hospodářskou a finanční kriminalitou. Odchody některých státních zástupců z těchto specializovaných odborů podle ní nemají vliv na průběh jednotlivých kauz.

„Není problém s počtem státních zástupců, ale s kvalitou,“ uvedla Vesecká. V současné době prý čeká na závěry zvláštní zprávy, která má činnost šestých odborů na vrchních státních zastupitelství vyhodnotit. Cílem kontroly není podle Vesecké odbory likvidovat, ale posílit.

Odhalené nedostatky

Kontrola má prý odhalit, v čem tkví nízká úspěšnost elitních žalobců při stíhání pachatelů hospodářských zločinů. Odhalila údajně řadu nedostatků. Vesecká ale nechtěla být konkrétní, kterých kauz se týkaly. Jako příklad uvedla pouze průtahy řízení, kdy jedna kauza údajně nedospěla k soudu ani po sedmi letech a soud ji třikrát žalobci vrátil k dopracování.

Zvláštní zprávu o práci šestých odborů bude mít nejvyšší státní zastupitelství podle Vesecké k dispozici v lednu.  

Reklama

Výběr článků

Načítám